Energiatehokas ja vähäjätteinen valmistustekniikka – suurten kappaleiden 3D-tulostus viedään teolliseen käyttöön

Kuva: Kari Mäntyjärvi. 3d-tulostusta Oulun yliopiston FMT-ryhmän laboratoriossa. Tutkimusjohtaja Antti Järvenpää seuraa prosessin etenemistä hitsausmaskin takaa.
Facebooktwitterlinkedin

Suurten rakenteiden 3D-tulostusta tuodaan valmistavan teollisuuden yritysten käyttöön valtakunnallisella hankkeella, jota johtaa Oulun yliopisto.

3D-tulostuksen teollista käyttöönottoa edistetään tutkimalla ja testaamalla sekä muovi- ja metallitulostuslaitteita että kappaleiden jälkikäsittelyä, laadunvarmistusta, liittämistä ja rajapintoja.

Kolmivuotinen 3DTY-hanke toteutetaan Etelä-Savon ely-keskuksen myöntämällä eakr-rahalla sekä yritysrahoituksella. Hankkeen koko budjetti on 3,2 miljoonaa euroa.

Kehitystyö tehdään pääasiassa Oulun yliopiston Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) -ryhmän laboratoriossa Nivalassa.

“Olemme saaneet kasaan hyvät toimijat”, sanoo kehityspäällikkö Kari Mäntyjärvi FMT-ryhmästä.

“Meillä on suurten kappaleiden 3D-tulostuksesta sekä sen tutkimuksesta ja tuotekehityksestä mukana paras osaaminen sekä paras laitekanta, eli eri 3D-tulostimet täydentävät kattavasti toisiaan.”

Osallistujia laajasti koko maasta

Hankkeessa ovat mukana myös Itä-Suomen yliopisto, LUT-yliopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu, Tampereen ammattikorkeakoulu ja Lapin koulutuskeskus Redu.

Teollisuuden näkökulmaa tuovat innovaatioalusta Dimecc Oy:n johtamat ekosysteemit, 3D-tulostukseen keskittynyt FAME (Finnish Additive Manufacturing Ecosystem) ja pk-yritysten digitalisaatiota edistävä FAMN (Finnish Advanced Manufacturing Network).

Projektiin osallistuu myös parikymmentä yksittäistä valmistavan teollisuuden yritystä eri puolilta maata.

“Tutkimalla ja kehittämällä uuden teknologian käyttöä yhdessä yritysten kanssa saamme nopeutettua sen soveltamista käytäntöön”, sanoo ekosysteemijohtaja Antti Karjaluoto Dimecc Oy:stä.

Tukee vihreää siirtymää

Sekä metallin ja muovin että eri materiaaleja yhdistävään 3D-tulostukseen eli lisäävään valmistukseen on jo tarjolla useita kypsiä tekniikoita.

Teollisessa prosessissa lisäävä valmistus liittyy saumattomasti muihin valmistustekniikoihin.

Suuria kappaleita valmistettaessa 3D-tulostus ja lastuava työstö sekä eri liittämismenetelmät voivat vuorotella.

3D-tulostus on digitaalinen teknologia, johon siirtyminen tukee myös yritysten vihreää siirtymää. Sen avulla tuotteet voidaan valmistaa energiatehokkaasti, ja jätettä syntyy vähemmän.

Teksti: Päivi Ikonen/ Kemiamedia.fi

Kuva: Kari Mäntyjärvi. 3d-tulostusta Oulun yliopiston FMT-ryhmän laboratoriossa. Tutkimusjohtaja Antti Järvenpää seuraa prosessin etenemistä hitsausmaskin takaa.

Facebooktwitterlinkedin