Kasvukisassa menestynyt Weeefiner tekee kiertotalousbisnestä 3D-tulostukseen pohjautuvalla keksinnöllään – ”Pystymme ottamaan talteen minkä tahansa metallin tai ravinteen”

Saara Tuhkanen, Pasi Salonen ja Tuija Solismaa-Pirnes pitelevät käsissään eri kokoisia Sieppareita. Tiiviissä Siepparissa on valtavasti reaktiivista pinta-alaa haluttujen materiaalien talteenottoon. Testierien tutkiminen onnistuu pienimmillään jopa vain 1,6-senttisellä Siepparilla, jolla on tutkittu mm. harvinaisten maametallien talteenottoa.

Kuin huokoinen, karheapintainen juustokiekko. Siltä näyttää ja tuntuu Weeefiner Oy:n kehittämä 4D Sieppari. Kun vaikkapa kaivoksen tai teollisuuslaitoksen jätevesi pumpataan siitä läpi, Sieppari nimensä mukaisesti sieppaa jätevedestä talteen halutut, liukoiset metallit tai ravinteet. Materiaali on salaisuus Vaalea kiekko näyttää tiiviiltä, mutta se on täynnä nanokokoisia huokosia ja onteloita. Se tarkoittaa, että muutaman senttimetrinkin kokoisessa Siepparissa on valtavasti kemiallisesti reaktiivista pinta-alaa, johon haluttu materiaali voi tarttua. Rakenne on Weeefinerin innovaatio. Se on saatu aikaan jauhamalla juuri tietynlaisia talteenottomateriaaleja. Yleensä materiaalina on sekoitus muovijätettä ja kemiallisesti aktiivista materiaalia. ”En voi paljastaa, mistä materiaaleista Siepparit on valmistettu, mutta on kymmeniä erilaisia materiaaleja, joista pystymme Siepparin tekemään. Valmistusmateriaali kustomoidaan sen mukaan, mitä asiakas haluaa ottaa talteen. Pystymme ottamaan talteen minkä tahansa metallin tai ravinteen”, vihjaa Weeefinerin kehityspäällikkö Saara Tuhkanen. Weeefiner on rakentanut Siepparin ympärille reaktorilaitteiston. Yritys on teknologiatoimittaja mutta tuottaa myös talteenottoa palveluna. Isompi tulostin Laboratoriopäällikkö Tuija Solismaa-Pirnes esittelee, kuinka kauniin sininen kupari jää kaivosjätevedestä...

Tilaa Uusiouutiset-lehden digitunnukset kestotilauksena! Saat henkilökohtaiset tunnukset kaikkeen Uusiouutisten digisisältöön, kuten uutiskirjeen vain tilaajille -uutisiin, verkkoartikkeleihin ja Uusiouutisten näköislehteen sekä pääsyn sähköiseen arkistoon. HUOM: Kiertotalouden erikoislehti on hyvä ammatillisen osaamisen kehittämisen väline, joten voit pyytää tilausta myös työnantajaltasi.

Tilaa tunnukset