Eniferin sivuvirtoja hyödyntävä sieniproteiinitehdas tulee Kirkkonummelle – bioteknologiayhtiö keräsi mittavan rahoituksen

Kuva: Iiro Muttilainen. Eniferin tehdas työllistää valmistuttuaan noin 15 henkeä, suunnittelu- ja rakennusvaiheessa tuplamäärän.
Facebooktwitterlinkedin

Pekilo-mykoproteiinia kehittävä Enifer Oy on päättänyt rakentaa kaupallisen mitan tuotantolaitoksensa Kirkkonummen Kantvikiin.

”Olemme todella innoissamme ensimmäisestä tehtaastamme”, kertoo Eniferin toimitusjohtaja ja perustajajäsen Simo Ellilä, jonka mukaan tehtaita on suunnitteilla jo lisääkin.

”Yli viidenkymmenen vuoden ajan Kantvik on ollut suomalaisen bioalan ytimessä. Emme voisi kuvitella parempaa paikkaa, jossa herättää pekilo-sieniproteiinin tuotanto uudelleen henkiin.”

Eniferin laitos tulee jo olemassa olevaan tehdasrakennukseen. Alueella on valmiiksi saatavilla myös tarvittava höyry, sähkö, prosessi- ja jäähdytysvesi sekä jätevedenkäsittely.

Hankkeen kustannusarvio on 33 miljoonaa euroa. Tehtaan on määrä valmistua vuonna 2025 ja aloittaa täydellä teholla seuraavana vuonna.

Sivuvirrat hyötykäyttöön

Kantvikin laitoksen tuntikapasiteetiksi tulee 500 kiloa ja vuosittaiseksi maksimimääräksi 3 000 tonnia elintarvikelaatuista proteiinijauhetta, jonka raaka-ainelähteenä ovat ruokateollisuuden jäte- ja sivuvirrat.

Sieniproteiinia sivuvirroista valmistava kaupallinen tehdas on lajissaan maailman ensimmäinen.

Pekilo-proteiini syntyy kasvattamalla tiettyä sienilajiketta yli 12 metriä korkeassa ja halkaisijaltaan 4,5-metrisessä käymistankissa.

Fermentointiprosessi muistuttaa esimerkiksi oluen tai soijakastikkeen tuotantoa.

Valmis, neutraalin makuinen sieniproteiini sopii käytettäväksi monenlaisissa ruokatuotteissa. Kuva: Iiro Muttilainen.
Valmis, neutraalin makuinen sieniproteiini sopii käytettäväksi monenlaisissa ruokatuotteissa. Kuva: Iiro Muttilainen.

Proteiinin lisäksi kuitua sisältävä jauhe on väriltään ja maultaan neutraalia, joten se sopii monenlaisiin elintarvikkeisiin, kuten lihan- ja maidonkorvikkeisiin, leivontaan ja välipaloihin.

Enifer hakee proteiinilleen uuselintarvikelupaa ja uskoo, että pekiloa sisältävät kuluttajatuotteet tulevat myyntiin vuoden 2026 aikana.

Vanhan tekniikan uusi elämä

Pekilo-teknologian kehittivät 1970-luvulla suomalaiset metsätalousinsinöörit, jotka hyödynsivät jo aiemmin löydettyä sienirihmastoa.

Sienen avulla valmistettiin sittemmin rehua puunjalostuksen sulfiittiliemestä viitisentoista vuotta.

Bioteknisen prosessin elvytti vuosikymmeniä myöhemmin VTT, jonka viisi tutkijaa perusti Eniferin vuonna 2020.

Enifer on jatkojalostanut alkuperäistä menetelmää edelleen, patentoinut sen ja kehittänyt myös ihmisravinnoksi sopivan proteiinituotteen.

Lisärahoitus vei maaliin

Enifer keräsi hiljattain tehdastaan varten 15 miljoonan euron lisärahoituksen. Johtavana sijoittajana kierroksella toimi pääomasijoitusyhtiö Taalerin Bioteollisuus-rahasto.

Aiemmista rahoittajista uuden satsauksen tekivät Nordic Foodtech, Voima Ventures ja Valio.

Kaikkiaan yhtiöllä on nyt koossa 36 miljoonaa euroa, jossa ovat mukana Ilmastorahaston seitsemän miljoonan ja Finnveran kahden miljoonan lainat.

Business Finland on myöntänyt hankkeelle 12 miljoonan euron investointituen.

Taaleri Bioteollisuuden neljäs sijoitus

Satsaus Eniferiin on Taalerin Bioteollisuus I -rahastolle neljäs.

Rahasto on aiemmin sijoittanut biohajoavia pakkausmateriaaleja tekevään Colombieriin, biopohjaisia palosuoja-aineita valmistavaan Nordtreatiin sekä erilaisia sellujohdannaisia tuottavaan Nordic Bioproducts Groupiin.

Tummanvihreäksi luokiteltu rahasto investoi teollisen mitan tuotantolaitoksiin ja yhtiöihin, joilla voidaan nopeuttaa bioteollisuuden tuotannon skaalaamista.

Teksti: Päivi Ikonen/ Kemiamedia.fi

Kuva: Iiro Muttilainen. Eniferin tehdas työllistää valmistuttuaan noin 15 henkeä, suunnittelu- ja rakennusvaiheessa tuplamäärän.

Facebooktwitterlinkedin