Ensi kesänä SpaceX-yhtiön avaruusraketin kyytiin lähtee suomalaiskeksintö, joka auttaa siivoamaan avaruusromua

Foresail-1 tiedesatelliitti
Facebooktwitterlinkedin

Maapallon kiertorata pursuaa avaruusromua. Suomen ensimmäinen tiedesatelliitti auttaa romun siivouksessa.

Helsingin yliopiston, Aalto-yliopiston, Turun yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen huippuyksikkö eli Kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikkö on lähettämässä tänä kesänä kiertoradalle Foresail-1-satelliittia tutkimusvälineineen.

”Olemme luoneet Suomen Akatemian pitkäjänteisen rahoituksen avulla Suomeen ensimmäisen tieteellisen avaruusohjelman, jonka tavoitteena on kehittää kestävämpää avaruustutkimusta”, kuvailee huippuyksikön johtaja, professori Minna Palmroth Helsingin yliopistosta.

 

Plasmajarru ohjaa pois kiertoradalta

Satelliitissa on plasmajarru. Sen avulla satelliitti voidaan käytöstä poistamisen jälkeen ohjata ilmakehään, jossa se palaa poroksi.

Normaalisti satelliiteilta kuluu vuosia painua ilmakehään, mutta plasmajarrun ansiosta matka voi sujua parissa kuukaudessa.

”Plasmajarru toimii teoriassa ja testeissämme, mutta emme ole vielä täysin päässeet mittaamaan plasmajarruvoimaa avaruudessa”, kertoo tutkimuspäällikkö Pekka Janhunen Ilmatieteen laitoksesta.

Satelliitin kyydissä avaruuteen matkaa myös Turun yliopiston kehittämä PATE-hiukkasteleskooppi, joka auttaa tutkijoita ymmärtämään avaruuden säteily-ympäristöä.

Suomalaissatelliitti laukaistaan SpaceX-yhtiön Falcon 9 -raketilla Cape Canaveralin avaruuskeskuksesta Yhdysvaltain Floridasta.

 

Teksti: Päivi Ikonen/ Kemia-lehti.

Kuva: Mikko Raskinen.

Facebooktwitterlinkedin