Entä jos pakkaus ei olisi kiertotalouden mukainen?

Suvi Hjelm
Facebooktwitterlinkedin

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

 

Millainen olisi maailmamme, jossa ottaisimme käyttöön uuden luonnonvaran, kun tarvitsemme jotain. Suunnittelisimme ja valmistaisimme tuotteita – materiaalista pihistelemättä ja resursseja säästämättä – ja lopulta viskaisimme pois. Jonnekin, missä ne eivät muistuta meitä siitä, mitä teimme niille juuri.

Meillä jokaisella on mittava määrä tavaraa. Niilläkin, jotka pyrkivät konmarittamaan ja pitämään tavaran määrän rajallisena. Ostamme ruokaa, hankimme arkeemme kulutustarpeita, vaatteita, kenkiä, kodinkoneita, huonekaluja. Näitä kaikkia – riippumatta ovatko ne tarkoitettu koteihimme vai yritysten tarpeisiin – yhdistää se, että tuotteet tarvitsevat pakkauksen.

Aaltopahvia

Pakkaus, joka on suunniteltu kiertotalouteen

Mitäpä jos tuotteet olisivat pakkauksissa, joiden suunnitteluvaiheessa on jo mietitty niiden soveltuvuus kiertotalouteen? Suunnittelussa olisi lähdetty liikkeelle siitä, että pakkaus suojaa tuotetta matkallaan valmistajalta loppukäyttäjälle. Mutta riittääkö se, että pakkaus suojaa tuotetta? Olisiko syytä miettiä, millaisesta materiaalista pakkaus on valmistettu, onko valmistamisessa tarvittava materiaali käytetty viisaasti, kenties jo kierrätetty ennenkin? Entä mitä loppukäyttäjä voi pakkaukselle tehdä, kun sen tehtävä päättyy?

Kiertotalouden periaatteiden mukainen suunnittelu on askel paremman tulevaisuuden suuntaan. Me tarvitsemme pakkauksia, sillä pilaantuneella tai särkyneellä tuotteella ei kukaan tee mitään. Syntyy hävikkiä, ja se vasta onkin resurssien tuhlausta. Mutta pakkauksen suunnitteluvaiheessa tulee tunnistaa tarpeet ja mahdollisuudet. Mikä tuote siihen pakataan. Millaisen toimitusketjun pakkaus kulkee. Mitkä ovat ne olosuhteet, joissa sen tulee toimia. Entä voiko pakkausta käyttää uudelleen tai miten sen voi kierrättää. Ja kun valmistamme pakkauksen, valmistammeko oikeanlaisen pakkauksen, jossa materiaalia on käytetty vain välttämätön määrä, ja huolehdimme siitä, että resurssit käytetään viisaasti.

Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa elää maailmassa, jossa me otamme aina uutta, käytämme ja heitämme pois. Eikä siihen aaltopahvipakkausten osalta ole tarvettakaan. Ne tekevät niille varatut tehtävät ja suojaavat tuotetta, jotta hävikkiä ei synny. Lisäksi niiden kiertotalouden mukaisuutta voidaan mitata DS Smithin ja Ellen MacArthur -säätiön kehittämällä alan ensimmäisellä mittarilla, Circular Design Metricsillä. Jotta maailma olisi mahdollisuuksia täynnä myös tuleville sukupolville.

Teksti: Suvi Hjelm

Kirjoittaja on kiertotalouteen intohimoisesti suhtautuvan pakkausvalmistaja DS Smithin viestintäpäällikkö Suomessa.

Facebooktwitterlinkedin