EU-komissio ehdottaa älypuhelimille korjattavuusindeksiä – Kansalaisjärjestön mielestä laitteiden korjattavuuteen jää edelleen parannettavaa

purettu tabletti
Facebooktwitterlinkedin

EU-komissio on julkaissut ehdotuksensa älypuhelinten ja tablettien ekosuunnittelun ja energiamerkinnän kriteereiksi. Ehdotus pitää sisällään ihan uuden elementin: korjattavuusindeksin, jonka tarkoitus on auttaa kuluttajia arvioimaan laitteiden korjauskelpoisuutta ja kestävyyttä ostopäätöstä tehdessään.

Matkapuhelimen käyttöikä on nyt vain 2,5–3,5 vuotta. Puhelimia myydään ja käytetään Euroopassa niin paljon, että niiden valmistuksen ja energiankulutuksen ympäristökuorma on valtava. Ehdotuksilla halutaan leikata sitä.

 

Varaosia ja ohjelmistopäivityksiä saataville

Komissio ehdottaa, että jatkossa kuluttajille täytyy kertoa esimerkiksi varaosien hinta ja useita varaosia täytyy olla saatavilla viiden vuoden ajan puhelimen lanseeraamisesta markkinoille.

Puhelinten pitää myös kestää vahingoittumatta 100 putoamista.

Käytön jälkeen puhelimista täytyy pystyä helposti poistamaan kaikki käyttäjädata, jotta ne voidaan turvallisesti luovuttaa kierrätykseen. Myös ohjelmistopäivityksiä vaaditaan saataviksi viiden vuoden ajan, eivätkä päivitykset saa heikentää akun kestoa.

 

Kierretäänkö vaatimuksia?

Useat ympäristöjärjestöt ovat toivoneet, että päivityksiä ja varaosia tulisi olla saatavilla huomattavasti tätä pidempään.

Brysselissä toimiva ECOS-järjestö alleviivaa, että vaikka ehdotuksella pyritään korjaamaan laitteiden korjattavuuden ongelmia ja kehittävään niiden kestävyyttä, kunnianhimossa on petrattavaa.

”Yleisesti ottaen ehdotukset ovat rohkaisevia, mutta niitä pitäisi vielä merkittävästi kehittää. Joidenkin varaosien saatavuus ja vaihdettavuus asettavat edelleen turhia esteitä laitteiden kotikorjaajille.”

Nyt esimerkiksi ehdotetaan, että akkujen ei tarvitse olla irrotettavia ja kuluttajien itse vaihdettavissa, jos ne kestävät tehokkaina 1000 latauskertaa. Järjestön mielestä näin ei pitäisi olla, vaan kummankin vaatimuksen tulisi olla voimassa kaikissa laitteissa.

Ehdotetut vaatimukset eivät myöskään koske joustavilla näytöillä varustettuja laitteita. ECOS ounastelee, että joustavista näytöistä saattaa tulla keino kiertää vaatimuksia, jos kriteeriehdotukset hyväksytään tällaisina.

 

Ehdotuksia voi kommentoida 28.syyskuuta saakka. Ne löytyvät täältä: Ekosuunnittelu https://bit.ly/eu-ecodesign-puhelimet ja energiamerkintä https://bit.ly/energiamerkintä-kuluttajille-puhelimet.

 

Teksti: Katja Pulkkinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Scanstockphoto. Varaosia täytyisi komission mukaan olla saatavilla ainakin viisi vuotta.

Facebooktwitterlinkedin