Finnfoamin kierrätyslaitos asennusvaiheeseen –Polystyreeni liukenee hedelmäpohjaisella aineella

Kierrätyssäkki
Facebooktwitterlinkedin

Perheyritys Finnfoam Oy on rakentamassa Saloon eristemuovijätteen kemiallista kierrätystä.

Liuoskierrätyslaitoksen rakennusprojektissa käynnistyivät alkuvuodesta laiteasennukset.

Finnfoam lanseerasi vuonna 2019 FF-Kierrätyssäkki-palvelun, jonka kautta yritys kerää rakennustyömailta ja rautakaupoista muovieristejätteen.

Salon tehdas käyttää kerätyn jätteen uudelleen eristetuotteidensa raaka-aineena. Myös tehtaan sisäinen eristehukkavirta kierrätetään.

Takaisin raaka-aineeksi

Kierrätyssäkkikeräyksellä talteen saatu muovijäte on usein hiekkaista, jolloin se ei sovellu mekaaniseen kierrätysprosessiin. Siksi yhtiö on kehitellyt yhteistyökumppaneidensa kuten Brightplus Oy:n kanssa kemiallista liuoskierrätysprosessia.

Hedelmäpohjainen liuotin liuottaa polystyreenieristeet nestemäiseen muotoon. Liuoksesta puhdistetaan pois epäpuhtaudet. Näin saatavaa puhdasta polystyreeniä voidaan jälleen käyttää raaka-aineena eristetuotteissa.

”Polystyreenieristeet saadaan energiatehokkaasti kierrätettyä samaan käyttötarkoitukseen kuin alussakin”, kertoo Finnfoamin kehitys- ja markkinointijohtaja Asso Erävuoma.

Hän kertoi marraskuun Rakentamisen muovit kiertoon -seminaarissa, että yhtiö kehittää biomuovia myös soijan jalostuksen sivuvirtana syntyvästä soijamelassista. Pilottimittakaavan tehdashanke käynnistyy tämän vuoden lopussa Uudessakaupungissa.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Finnfoam. Muovieristettä kerätään Finnfoamin kehittämällä Kierrätyssäkki-palvelulla.

Facebooktwitterlinkedin