Styrox-muovien kierrätyshaasteisiin löytyi yllättävä ratkaisu: Finnfoam rakentaa Saloon kemiallisen kierrätyslaitoksen, jonka liuotin-innovaatio pohjautuu hedelmiin

Finnfoam
Facebooktwitterlinkedin

Polystyreenin eli kansakielisemmin styrox-muovin kierrätys on ollut vaikeaa, koska materiaali on kevyttä ja usein käytön jälkeen likaista. Suomalainen perheyritys Finnfoam Oy on keksinyt ongelmiin ratkaisun.

Finnfoam rakentaa Saloon polystyreenin eli XPS- ja EPS-eristeiden kemialliseen kierrätykseen tarkoitettua laitosta, jossa käytetyt, likaisetkin vaahtomuovieristeet kyetään energia- ja kustannustehokkaasti kierrättämään uudestaan eristeiden raaka-aineeksi.

Kemiallisen kierrätyksen pilottilaitoksen investointi on kymmenen miljoonan euron suuruinen.

”Kehitämme jatkuvasti omia prosesseja resurssitehokkaammaksi ja ympäristöystävällisemmäksi sekä pyrimme löytämään kiertotalouteen perustuvia ratkaisuja. Tämän kemiallisen kierrätyslaitoksen ansiosta pystymme käyttämään jatkossa omien eristetuotteiden valmistuksessa entistä enemmän kierrätysmateriaalia”, sanoo Finnfoamin toimitusjohtaja Henri Nieminen.

Patentti haussa

Kemiallinen kierrätysprosessi puhdistus- ja haihdutuslaitteistoineen ja liuottimineen on kaikkiaan kolmivuotisen kehitysprosessin tulos. Laitoksessa käytettyyn liuottimeen ja puhdistuslaitteistoon on haettu patentti.

Puhdistusjärjestelmän laitteistokokonaisuuden kehitys on ollut oleellinen osa koko kierrätysprosessin kehitystyötä. Autotallivaiheen miniatyyriversioista on kehitetty teollisen mittakaavan laitteisto.

Itse kierrätysprosessissa polystyreeni saatetaan uuden innovatiivisen liuottimen avulla täysin nestemäiseen muotoon, jolloin siitä on helppo erottaa siivilöimällä epäpuhtaudet.

Puhdistuksen jälkeen liuotin haihdutetaan uudelleen kiertoon ja takaisin kiinteään muotoon palannut polystyreeni muutetaan granulaateiksi, joita voidaan hyödyntää eristetuotannon raaka-aineena.

Eristesäkki

Liuotincoctail hedelmistä

Kehityksessä Finnfoamilla on ollut pitkäaikainen kumppani Brightplus. Lähtökohtana oli löytää paras tapa kierrättää polystyreenin kaltaista kestomuovia mahdollisimman energiatehokkaasti.

”Kemiallinen kierrätys liuottamalla on perinteistä mekaanista parempi siinä mielessä, että liuoksesta on helppo poistaa fyysiset epäpuhtaudet.  Ja kun muovi on liuottamalla palautettu molekyylitason rakennusaineiksi, ne voidaan taas energiatehokkaasti käyttää uudelleen eristetuotannossa materiaalina”, Jarkko Leivo Brightplussasta kertoo.

Oleellista oli ymmärtää, millä liuotinvaihtoehdolla polymeerirakenne säilyy parhaiten nesteytetyssä polystyreenissä, jolloin se on helpoin palauttaa taas raaka-aineeksi.

”Prosessissa käytetty liuotin on yhdistelmä luonnonmukaisista, eräisiin syötäviin hedelmiin pohjautuvista liuottimista”, Leivo kertoo.

 

PS Processing Oy:n omistajaksi

Finnfoam on kerännyt jo kolmisen vuotta työmailta eristeiden hukkapaloja ja käytettyjä eristeitä uudelleen kiertoon.

Erityisesti työmailta kerätyt lämmöneristeiden hukkapalat ovat usein likaisia: Niissä voi olla esimerkiksi hiekkaa, betonia tai uretaaniliimojen jäämiä.

Muovin kierrätyksessä jakeiden puhtauden lisäksi haasteena on riittävän materiaalivolyymin kerääminen. Tämän haasteen Finnfoam on ratkaissut ostamalla puolet laitilalaisen PS Processing Oy:n osakekannasta.

Yritys on erikoistunut EPS-muovin keräämiseen ja kierrättämiseen ja tarjoaa siihen nyt Finnfoamille valmiit kanavat.

”Tämän yrityskaupan avulla varmistamme, että kierrätettävää riittää”, Nieminen summaa.

PS Processing Oy:lla on yli 10 vuoden kokemus polystyreenin keräyksestä ja kierrätysmateriaalin epäpuhtaudet ovat aina tuottaneet haasteita.

”Finnfoamin kehittämä teknologia tukee hyvin polystyreenin keräystä, koska puhtaus ei enää ole ongelma”, toteaa PS Processing Oy:n toinen omistaja Santeri Sulo.

Aiemmin PS Processing toimitti ison osan materiaalia ulkomaille kierrätettäväksi. Kun materiaali saadaankin kiertoon kotimaan markkinoilla, sen hiilijalanjälki pienenee merkittävästi kuljetustarpeen vähentyessä.

Finnfoamin tehdasalueelle nouseva laitos on nyt paalutusvaiheessa ja siihen kuuluu muun muassa 12-metrinen haihdutustorni. Laitoksen arvioitu valmistumisaika on syyskuussa 2022.

 

Kuvat: Finnfoam Oy. Kiertotalousratkaisuihin panostava Finnfoam on vuodesta 2019 kerännyt työmailta eristeiden hukkapaloja ja käytettyjä eristeitä uudelleen kiertoon.

Facebooktwitterlinkedin