Fortumille lähes 20 miljoonan euron tuki vihreään siirtymään, jossa kierrätetään datakeskusten hukkalämpöä

Fortumin konttori
Facebooktwitterlinkedin

Fortumille lähes 20 miljoonan euron tuki vihreään siirtymään, jossa kierrätetään datakeskusten hukkalämpöä

Fortum ja Microsoft julkaisivat viime vuoden maaliskuussa yhteistyön, jossa Fortum kierrättää päästötöntä hukkalämpöä kaukolämmöksi Microsoftin suunnittelemista datakeskuksista Espoossa ja Kirkkonummella.

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Fortumin hankkeille yhteensä 19,4 miljoonan euron EU-tuen, joka mahdollistaa datakeskusten koko lämpöpotentiaalin hyödyntämisen ja merkittävän vihreän siirtymän.

Satojen tuhansien tonnien päästösäästöt

Datakeskuksista saatava hukkalämpö korvaa hiili-, kaasu- ja puupohjaista polttoa.

”Sähköpohjaisen tuotannon ansiosta voimme sulkea Suomenojan viimeisen hiiliyksikön vuonna 2025”, sanoo johtaja Ilkka Toijala Fortumin Suomen Heating and Cooling -liiketoiminnasta.

Hukkalämpöenergia tulee kattamaan vuositasolla noin 40 prosenttia kaikesta asiakkaiden kaukolämmöntarpeesta ja vähentää tuotannon CO2-päästöjä noin 400 000 tonnilla.

Tuella rakennetaan pumppuja ja runkoputkiyhteys

Tuen avulla Espoon Hepokorven ja Kirkkonummen Kolabackenin datakeskusalueille suunniteltuja lämpöpumppulaitoksia laajennetaan vastaamaan datakeskusten koko hukkalämpöpotentiaalia.

Lisäksi rakennetaan ilma-vesilämpöpumppuja nopeuttamaan lämmöntuotannon aloittamista ja sähkökattilakapasiteettia myös datakeskuksista riippumattomaan lämmöntuotantoon.

Kuluvana vuonna alkaa paitsi ilma-vesilämpöpumppujen myös merkittävän runkoputkiyhteyden rakentaminen datakeskusalueiden ja kaukolämpöverkon välille.

Lämmöntuotanto datakeskusalueilta alkaa pääasiassa ilma-vesilämpöpumpuilla ja sähkökattiloilla vuoden 2025 lopulla.

Myönnetty tuki on osa EU:n elpymis- ja palautumisohjelmaa (RRF, Recovery and Resilience Facility). Siitä 9,6 miljoonaa on suunnattu Espoon ja 9,8 miljoonaa euroa Kirkkonummen lämmöntalteenottohankkeelle.

Kuva: Fortum. Espoon ja Kirkkonummen datakeskusten hukkalämpö hyödynnetään kaukolämpönä.

Facebooktwitterlinkedin