Hanna Liljan vinkit kestävään arkeen: Hanki harkiten, luota laatuun, osta käytettyä

Hanna Lilja
Facebooktwitterlinkedin

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen Kestävä elämäntapa ja kiertotalous -vastuualueen johtaja Hanna Lilja on sitä mieltä, että paras tuote on se, joka on jo olemassa. Hän suosii ja suosittelee uudelleenkäyttöä.

 

1) Kiertotalouskikkasi:

Mieti, mitä hankit, ja hanki käytettyä aina, kun voit. Meillä jokaisella on tässä huikea mahdollisuus vaikuttaa. Sitran mukaan, kun ostat kaiken tarvitsemasi käytettynä, hiilijalanjälkesi pienenee 11 prosentilla vuodessa. Päästöjä ja materiaalia säästyy, koska uusia tavaroita tuotetaan vähemmän ja kuljetustarpeet vähenevät.

Uudelleenkäytön potentiaali on valtava – ympäristönäkökulmasta voi tiivistää: paras tuote on se, joka on jo olemassa. Viisaus “hanki harkiten, luota laatuun, osta käytettyä” kantaa pitkälle.

Esimerkiksi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen asiakkaat säästivät vuonna 2021 yli 50 miljoonaa kiloa kiinteitä luonnonvaroja ja välttivät noin 13 miljoonaa kiloa hiilidioksidipäästöjä hankkimalla käytettyä uuden sijaan.

2) Mistä idea lähti?

Itselleni oli helpottava löytää yksi yksinkertaistus kestäviin valintoihin.  Sama pätee niin kotona kuin työssä: kysyn aina, onko meillä jo tuote, jonka voi korjata, tuunata tai kunnostaa. Ja ellei ole, saisiko sen käytettynä.

Ympäristösäästön mahdollisuudet ovat merkittävät: saamme kulutustavaroista tällä hetkellä uudelleenkäyttöön vain noin kaksi prosenttia, vaikka potentiaalia olisi 10—20 prosenttia, jopa 50 prosenttia tuoteryhmästä riippuen.

3) Mihin arjen kiertotalousepäkohtaan kaipaisit kipeimmin ratkaisua?

Kaipaan arkea, jossa käytetyn ostaminen – tai vuokraaminen – olisi yhtä helppoa kuin uuden hankinta. Autokaupassahan näin jo on. Miksi ei siis sama ulottuisi moneen muuhun tuotteeseen? Uskon, että aimo harppauksin ollaan menossa tätä kohti. Käytettyjen ja second life -tuotteiden verkkokauppa kasvaa kohisemalla, ja isoilla brändeillä tuotteiden second hand -myynti on pian ennemmin sääntö kuin poikkeus. Ja esimerkiksi Espooseen on rakenteilla uusi ison kokoluokan kirjasto, joka sisustetaan lähes täysin uusio- ja kiertokalusteilla.

 

Kuva: Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus. Lilja latautuu luonnon valosta, yhteistyöstä ja hyvistä keskusteluista. Omassa työssä häntä ilahduttaa erityisesti se, että voi auttaa organisaatioita mittaamaan, ymmärtämään ja viestimään hiilijalanjäljen sekä kiertotalouden positiiviset ympäristövaikutukset.

Facebooktwitterlinkedin