Heititkö sekajäteastiaan biojätettä? Tekoäly ojentaa väärin lajittelevaa

Kuva: Elina Saarinen. C-Tracen myyntipäällikkö Gerolt Wölfert laskee yrityksen myyneen noin kaksikymmentä tekoälyjärjestelmää saksalaisiin kaupunkeihin. Keski-Euroopan markkinat kiinnostavat.

(Tilaajille.) Saksalainen Bielefeldin yliopistosta ponnahtanut spinn-off-yritys C-Trace hyödyntää tekoälyä, koneoppimista ja kuvantunnistusta saadakseen kiinni asukkaat, jotka eivät lajittele jätteitään oikein. Yrityksen C-detect-järjestelmä tunnistaa kuvista, jos asukas on heittänyt biojäteastiaan jotakin sinne kuulumatonta. Kameran voi asentaa biojäteastiaa tyhjentävän jäteauton nosturiin tai jätepakkaajan sisälle. Jos järjestelmä havaitsee väärää lajittelua, koko astian tyhjennys voidaan pysäyttää ja sisällöstä ottaa kuva. Väärin lajitellut taloyhtiö voi saada jälkikäteen postia. ”Lajittelisitko ensi kerralla paremmin?” Kunnan päätöksestä riippuen viestintä voi olla ystävällisesti kehottavaa, tai sitten asukkaalle voi rapsahtaa jopa rangaistusmaksu. Sakko pystytään kohdentamaan oikein jäteastioihin asennetun RFID-tunnistimen avulla. C-Tracen myyntipäällikkö Gerolt Wölfert kertoo, ettei tietosuoja kuten GDPR-sääntely ole ongelma, sillä Saksassa jätelainsäädäntö antaa mahdollisuuden tarkkailla erilliskeräyksen ja syntypaikkalajittelun onnistumista. ”Järjestelmä on nyt käytössä saksalaisissa kaupungeissa. Sillä voi kerätä dataa myös siitä, kuinka paljon jätteen joukossa on epäpuhtauksia”, Wölfert kertoo. C-Trace oli mukana toukokuisilla IFAT-messuilla Münchenissä. Osasto keräsi paljon kiinnostuneita vierailijoita. Yritys on seuraavaksi kouluttamassa tekoälyä tunnistamaan myös sitä,...

Tilaa Uusiouutiset-lehden digitunnukset kestotilauksena! Saat henkilökohtaiset tunnukset kaikkeen Uusiouutisten digisisältöön, kuten uutiskirjeen vain tilaajille -uutisiin, verkkoartikkeleihin ja Uusiouutisten näköislehteen sekä pääsyn sähköiseen arkistoon. HUOM: Kiertotalouden erikoislehti on hyvä ammatillisen osaamisen kehittämisen väline, joten voit pyytää tilausta myös työnantajaltasi.

Tilaa tunnukset