Hiekan elvyttäjä Finn Recycling sai ensimmäiset kansainväliset kaupat Saksassa – Keski-Euroopan valimot etsivät keinoa vähentää päästöjä ja lisätä kierrätystä

Finn Recycling solmi kaupat Saksassa.
Facebooktwitterlinkedin

Urjalalainen Finn Recycling Oy julkaisi tänään saaneensa ensimmäisen kaupallisen tilauksen hiekan elvyttämispalvelusta Saksassa.

Siempelkamp Giesserei alkaa uudelleenkäyttää valimohiekkaansa valumuottien valmistuksessa Krefeldissä.

Kustannuksia säästyy, kierrätys kasvaa

Siempelkampin valimo käyttää lähes 1 000 tonnia valuhiekkaa päivässä ja kierrättää hiekasta jo noin 95 prosenttia. Yhteistyön ansiosta kierrätysaste kohenee.

Käytetyn valimohiekan vieminen kaatopaikoille on erittäin kallista. Siihen käytettävissä oleva tila käy Saksassa yhä niukemmaksi.

”Olemme erittäin tyytyväisiä, että olemme löytäneet Finn Recyclingin kaltaisen innovatiivisen kumppanin, jonka kanssa luomme yhdessä ratkaisuja, jotka tukevat Mission Green -tavoitettamme ja materiaalikiertojen sulkemista”, Siempelkamp Giesserei -yhtiön toimitusjohtaja Georg Geier kommentoi.

Finn Recyclingillä patentoitua teknologiaa

Finn Recycling on kehittänyt ainutlaatuista hiekan elvytysratkaisuaan jo pitkään.

Saksassa yhtiöllä on Freibergin yliopiston kanssa tutkimusta ja tuotekehitystä edistävä tuotantoyksikkö.

Finn Recyclingin patentoimalla ratkaisulla elvytetty hiekka on laadultaan yhtä hyvää tai parempaa kuin neitseellinen hiekka, ja sitä voidaan uusiokäyttää sellaisenaan valimoprosessissa.

Yhtiöllä on Nuutajärvellä hiekan regenerointilaitos, jossa kierrätetään ja elvytetään läheisten valimoiden hiekkaa. Hiekat ensin pestään, sitten kuumennetaan ja jäähdytetään kahdella linjalla.

Vuonna 2021 Finn Recycling otti käyttöön ensimmäisen modulaarisen hiekanelvytysyksikön. Yhtiö tähtää mobiiliyksikköjen teknologiaviennissä maailmanmarkkinoille.

”Saksa on yksi tärkeimmistä markkinoista kasvusuunnitelmissamme”, Finn Recyclingin toimitusjohtaja Kalle Härkki kertoo.

Hiekkaa palveluna

Finn Recyclingin hiekka palveluna eli Sand As A Service (SAAS) -ratkaisu tarjoaa valimoille kestäviä säästöjä valimoteollisuuden nykyiseen käytäntöön verrattuna. Säästöjä syntyy, kun neitseellistä hiekkaa ostetaan ja käytettyä hiekkaa hävitetään vähemmän, minkä lisäksi kuljetus- ja energiakustannukset laskevat.

Koska käytetyn hiekan elvytys ja kierrätys tarjotaan palveluna, se vähentää myös valimotoimintaan sitoutunutta pääomaa.

”Haluamme mahdollistaa uudenlaisen ajattelun valimoteollisuudessa ja tehdä hiekan elvytyksestä olennaisen osan liiketoimintaa. Tarjoamme valimoille nopean, modulaarisen ja ympäristöystävällisen ratkaisun, joka pienentää investointitarvetta ja säästää valimoiden toimintakustannuksia merkittävästi”, Härkki toteaa.

Oikeanlainen hiekka on loppumassa maailmasta

Hiekka on maailman toiseksi eniten käytetty luonnonvara veden jälkeen.

Hiilidioksidipäästöjen lisäksi hiekan louhinnalla on useita ympäristövaikutuksia, kuten eroosion kiihtyminen, ilman ja pohjaveden pilaantuminen sekä luonnon monimuotoisuuden väheneminen.

Maailmanlaajuinen valimoteollisuus käyttää vuosittain yli 100 miljoonaa tonnia hiekkaa kierrättämättä prosessissa syntyvää käytettyä hiekkaa. Tämä malli on kestämätön sekä ympäristön että valimoteollisuuden kannalta.

Finn Recyclingin hiekan elvytysratkaisu vähentää merkittävästi uusien, ehtyvien hiekkavarojen louhintaa ja hiekan käytöstä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä. Lisäksi hiekan elvytys vähentää merkittävästi käytetyn hiekan määrää ja kaatopaikkojen tarvetta.

Finn Recycling sai viime syksynä Ilmastorahastolta kahdeksan miljoonan euron pääomalainan.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Finn Recycling. Yhteistyösopimuksen allekirjoitustilaisuudessa oikealla Finn Recycling Oy:n toimitusjohtaja Kalle Härkki, keskellä Siempelkamp Giesserei -yhtiön toimitusjohtaja Georg Geier ja vasemmalla Siempelkamp -yhtiön toimitusjohtaja Dirk How.

Facebooktwitterlinkedin