Huutia kierrätystavoitteille

Facebooktwitterlinkedin

5.6.2018

EU on hyväksynyt toukokuussa kiertotalouspaketin jätelainsäädäntöehdotukset. Nyt alkaa jäsenmaiden urakka sisällyttää direktiivit omaan lainsäädäntöönsä.

Yhdyskuntajätteen kierrätystavoitteet kiristyvät: vuoden 2020 50 %:n tavoitteesta 55%:iin vuonna 2025, 60%:iin vuonna 2030 ja 65%:iin vuonna 2035. Muovipakkauksista olisi kierrätettävä 50% jo vuonna 2025.

 

Saksakin epäonnistumassa

Uudet kierrätystavoitteet ovat lievästi sanottuna kunnianhimoisia, todettiin IFAT-messujen jätteitä ja uusioraaka-aineita käsitelleessä konferenssissa. Jopa kierrätyksestään tunnettu Saksa on vaikeuksissa uusien tavoitteiden saavuttamisessa, koska laskentamenetelmä muuttuu niin, että nyt kierrätystä ei lasketa enää laitokseen sisään otetusta jätemäärästä vaan siitä, mikä laitoksesta lähtee oikeasti kierrätyskäyttöön.

Andreas Jaron Saksan ympäristöministeriöstä arvioi, että Saksan kierrätysaste saattaa jäädä 53 prosenttiin, jopa 44 prosenttiin.

”Emme ehkä saavuta vuoden 2025 tavoitetta. Vuoden 2030 tavoite on vielä hankalampi. Ja Saksa on sentään johtava maa. Nämä tavoitteet ovat samat kaikille jäsenmaille. On kysyttävä, ovatko tavoitteet realistisia”, Jaron toisti sanoman, jota suomalaiset ovat kysyneet jo pitkään.

 

Ehkä yllättävin kommentti kuultiin Euroopan komission Helmut Maurerilta, joka lyttäsi kovin sanoin koko kiertotalouspaketin, jota on itse ollut komissiossa sorvaamassa:

”EU on määritellyt jätteen synnyn ehkäisyn tärkeimmäksi. Siksi emme tee sille mitään, vaan keskitymme hierarkian alemmille tasoille. Vastuu jätteen synnyn ehkäisystä on jätetty jäsenmaille”, Maurer piikitteli ja jatkoi:

”Kierrätys ei liity kiertotalouteen mitenkään tällä hetkellä. Kierrätyksen pitäisi korvata neitseellisiä materiaaleja, mutta nykyään jätteistä tehdään puistonpenkkejä, ja sitä kutsutaan kierrätykseksi. Ja koko ajan olemme jankuttaneet kierrätystavoitteista.”

Hän kritisoi myös sitä, ettei kestävyys näy lainkaan tuotelainsäädännössä, eikä muovistrategiaankaan saatu veroa muovituotteille. Maurerin puheenvuorosta paistoi turhautuminen EU:n monimutkaiseen ja venyvään lainsäädäntöprosessiin, jossa kompromissit vesittävät hyvät aikeet.

”Jos kaikki kuluttaisivat kuten länsimaiset, tarvitsisimme kolme maapalloa. Meiltä meni 8 vuotta saada aikaan tämä kiertotalouspaketti, jossa kestävyys ei juuri näy. Anteeksi, mutta tässä menee liian kauan.”

 

Kuvat: Scanstockphoto ja Elina Saarinen. EU:lla on kovia odotuksia kierrätysasteen nousutahdista jäsenmaissa. Euroopan komission Helmut Maurer suhtautuu pessimistisemmin.

Facebooktwitterlinkedin