Ilmasta viinaa: Lahtelainen Aircohol pienentää juomateollisuuden päästöjä hyödyntämällä alkoholijuomissa hiilidioksidin suljettua kiertoa

Kuva: Assi Jokivirta. Aircoholin toimitusjohtaja Simo Hämäläinen lähti ratkomaan juoma-alan päästöongelmia vihreän siirtymän asiantuntijan Matti Rautkiven sekä muiden biologian ja kemian asintuntijoiden kanssa. Vuodesta 2023 Aircoholin laboratorio on toiminut Lahdessa.
Facebooktwitterlinkedin

Lahdessa toimivan Aircoholin innovaatiolla kutistetaan huomattavasti alkoholijuomateollisuuden hiilijalanjälkeä. Lähivuosina yritys voi ottaa isoja harppauksia alan suurten toimijoiden kanssa.

Asiasta kertoo Lahti Business Region uutiskirjeessään.

Lahdessa pelastetaan maailmaa pullo kerrallaan – toimitusjohtaja Simo Hämäläisen mukaan vähemmän tylsällä tavalla kuin yleensä:

”Ilmastoteot tarkoittavat usein luopumista jostain: lentämisestä, lomista, lihasta. Yleensä ilmastoystävälliset tuotteet ovat myös kalliimpia. Me voimme tehdä juomia, jotka maistuvat yhtä hyvälle kuin perinteisin menetelmin tehdyt, ja voimme tehdä sen samalla hinnalla sekä paljon pienemmällä hiilijalanjäljellä.”

Talteen otettu hiilidioksidi takaisin prosessiin

Aircoholin teknologian lopputuote on alkoholi.

Sitä valmistetaan juomateollisuuden omasta hiilidioksidista, joka otetaan talteen käymisprosessin yhteydessä. Teknologia on esimerkki suljetusta kierrosta, jossa raaka-aineita ei hukata vaan ne kierrätetään tuotannossa tarkkaan.

”Kun talteen otettu hiilidioksidi syötetään prosessiimme, siitä saadaan kahdessa päivässä biomassaa, eli sato, mikä luonnossa yleensä ottaa vuoden. Biomassasta valmistetaan uutta juomaa, jonka prosessissa syntyy hiilidioksidia, joka taas hyödynnetään. Luuppi on valmis, ongelma kääntyy mahdollisuudeksi.”

Vähemmän päästöjä ja peltopinta-alaa

Alkoholijuomateollisuus on iso päästöjen lähde. Pahimpien arvioiden mukaan se on enemmän kuin lentoliikenne, kun lasketaan koko tuotantoketju – logistiikka, pakkaaminen ja raaka-aineet tuottava maatalous. Näitä päästöjä Aircohol painaa alas.

Hyötyä tulee myös toista kautta.

”Kun juomiin ei tarvita pelloilta raaka-aineita, se vapauttaa tilaa ruuan tuotannolle. Myöskään lannoitteita ei silloin tarvita, joten niitä ei päädy vesistöihin”, Hämäläinen kertoo Lahti Business Regionin uutisessa.

Teksti: Sami Turunen/ Lahti Business Region. Uutinen on julkaistu Uusiouutisissa alkuperäisen lähteen luvalla.

Kuva: Assi Jokivirta. Aircoholin toimitusjohtaja Simo Hämäläinen lähti ratkomaan juoma-alan päästöongelmia vihreän siirtymän asiantuntijan Matti Rautkiven sekä muiden biologian ja kemian asintuntijoiden kanssa. Vuodesta 2023 Aircoholin laboratorio on toiminut Lahdessa.

Facebooktwitterlinkedin
Uusiouutiset
Yksityisyyden yleiskatsaus

Käytämme evästeitä (cookie) palvelun käytön tilastointiin ja kieliasetuksen valinnan säilyttämiseen.