Infinited Fiber Company paljasti, minne uusiokuitujen lippulaivatehdas perustetaan – 400 miljoonan investointi luo vähintään 270 työpaikkaa tekstiilien kiertotalouteen

Veitsiluoto
Facebooktwitterlinkedin

Stora Enson lakkautettu paperitehdas Kemin Veitsiluodossa saa uuden elämän. Muoti- ja tekstiiliteknologiayritys Infinited Fiber Company aikoo muuntaa yhden paperikonehallin Veitsiluodossa uudeksi Infinna™-uusiokuitutehtaaksi.

Tehdasinvestoinnin suuruudeksi arvioidaan noin 400 miljoonaa euroa, ja tehtaan odotetaan käynnistyessään vuonna 2025 luovan alueelle noin 270 työpaikkaa.

Epäsuoran työllisyysvaikutuksen odotetaan olevan noin 800 työpaikkaa. Tehtaan rakennus- ja asennusvaiheen työllisyysvaikutuksen lasketaan olevan noin 120 henkilötyövuotta.

 

Sata miljoonaa ekologista t-paitaa

Tehtaan tuotantokapasiteetiksi suunnitellaan 30 000 tonnia kuitua vuodessa, joka vastaa noin 100 miljoonaa t-paitaa.

Veitsiluoto valikoitui Infinited Fiber Companyn uuden tehtaan sijaintipaikaksi kymmenien vaihtoehtojen joukosta alueen useiden yritystoimintaa tukevien seikkojen perusteella. Näihin lukeutuvat muun muassa alueen hyvä infrastruktuuri, puhtaan veden ja uusiutuvan sähkön ja energian saatavuus, toimiva vienti- ja tuontisatama, sekä alueen osaava työvoima.

Sekä tehdas- ja toteutussuunnittelu että rahoitusneuvottelut aloitettiin jo alkuvuonna ja molemmat ovat edistyneet hyvin. Infinited Fiber Company on tehnyt sopimuksen myös energiainfrayhtiö Nevelin kanssa energian ja vesihyödykkeiden tuotantopalveluista.

 

”Suomesta tekstiiliteollisuuden kiertotalouden huippuosaaja”

”Kiertotalous on liiketoimintamme ytimessä. Pyrimme hyödyntämään olemassa olevia resursseja kaikessa toiminnassamme, ja siksi tehtaan rakentaminen juuri Kemin Veitsiluodon perinteikkääseen miljööseen tuntuu luontevalta. Samalla pääsemme luomaan uutta vientiteollisuutta ja työpaikkoja”, sanoo Infinited Fiber Companyn toimitusjohtaja ja toinen perustaja Petri Alava.

”Näemme Suomen vahvan biotalousosaamisen ja kiertotalousinnovaatioita tukevan ilmapiirin valtavina vahvuuksina, joiden myötä Suomella on kaikki edellytykset profiloitua tekstiiliteollisuuden uuden, kiertotalouden mukaisen arvoketjun huippuosaajana.”

”Olemme iloisia, että Veitsiluodon teollisuusalueen edut tulevat hyvin hyödynnetyiksi ja että Infinited Fiberin tehtaan myötä sinne on luvassa sekä investointeja että työpaikkoja”, sanoo Stora Enson talousjohtaja, Suomen maajohtaja Seppo Parvi.

”Meille on tärkeää tehdä pitkäjänteistä yhteistyötä, joka tukee yhteiskunnan siirtymää kohti ilmastopositiivista tulevaisuutta. On hienoa päästä mukaan energia- ja vesihyödykekumppanina Infinited Fiber Companyn valmistelemaan tehdashankkeeseen ja uskomme, että tämä yhteistyö luo myös uusia mahdollisuuksia alueelle”, sanoo Nevelin toimitusjohtaja Thomas Luther.

Tiedotustilaisuus aiheesta pidettiin 20.6.22 klo 12.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset

Kuva: Stora Enso. Veitsiluodon tehdasalueelle syntyy uutta kiertotalousbisnestä.

Facebooktwitterlinkedin