Kemin Veitsiluotoon rakentuu tekstiilinkierrätyksen lippulaivatehdas – Infinited etsii jo paikkaa seuraaville tehtaille

Infinited Fiber Company suunnittelee jo uusia tehdasinvestointeja. Kuva: Fanny Haga.
Facebooktwitterlinkedin

Kolmen vuoden päästä, vuonna 2026, Kemin Veitsiluodon satamasta alkaa lähteä maailman muotibrändien tuotantoketjuille ensimmäisiä kaupallisia toimituksia kuitua, joka on valmistettu sataprosenttisesti tekstiilijätteestä.

Infinited Fiber Company on pian käynnistämässä rakentamista saarelle Kemin kupeeseen. Veitsiluotoon nousee yhtiön lippulaivatehdas, joka alkaa tuottaa kaupallisessa mittakaavassa Infinna-kuitua.

Muotibrändit jonossa

Veitsiluodon tehtaasta tulee Suomen ensimmäinen laitos, joka valmistaa kemiallisella kierrätyksellä uusien vaatteiden raaka-ainetta muun muassa suomalaisilta kerätyistä poistotekstiileistä ja käytöstä poistetuista vaatteista. Tuotekehitys on ollut vuosien työ.

Kemin tehdas tulee tuottamaan noin 30 000 tonnia Infinna-uusiokuitua.

Sen laatu vastaa puuvillaa, mutta tuotanto kuluttaa puuvillaan verrattuna murto-osan vettä ja tuottaa paljon vähemmän päästöjä. Tuote ei sisällä mikromuoveja.

Muotibrändit ovat jo jonossa odottamassa, että Veitsiluodon tehtaan toimitukset käynnistyvät. IFC:llä on kaupallisia toimitussopimuksia toimijoiden, kuten Inditex, PVH, Patagonia, Pangaia, Bestseller ja H&M Group, kanssa.

Muotiteollisuus tuntuu näkevän, että uusiokuitu on tulevaisuuden suunta. IFC:hen ovat sijoittaneet muun muassa H&M Group, Adidas, Bestseller, Zalando ja Fortum.

Uusiokuitulaakso?

”Muoti ei voi jatkua tällaisena kuin nyt. Meidän mielestämme kaikilla pitäisi olla mahdollisuus ostaa kiertotalouden mukaan tuotettuja tekstiileitä”, kiteyttää markkinointijohtaja Tanja Karila.

Hän esitteli noin 400 miljoonaa euroa maksavaa ja arviolta 270 työntekijää työllistävää tehdashanketta Kemin kaupungin, Digipoliksen, Lapin ely-keskuksen ja Team Finlandin järjestämässä Kansainvälisty ja kasva! -seminaarissa Kemin lumilinnassa maaliskuun lopussa.

Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila uskoo, että Kemin seudulle voisi syntyä uusiokuitujen ja kiertotalouden osaamiskeskittymä, sillä muutkin kiertotalousyhtiöt Kuusakoskesta lähtien ovat investoimassa alueelle.

”Voisiko tänne syntyä Piilaaksoon vertautuva Kemin kuitulaakso?” Pussila visioi.

Kemin jälkeen 2–4 uutta tehdasta

Veitsiluoto on vasta alkua. Infinited arvioi, että puuvillan kaltaisen kierrätetyn tekstiilikuidun markkina tulee kasvamaan jopa 4,7 miljoonaan tonniin vuoteen 2030 mennessä. Yhtiö haluaa haukata markkinoista ainakin kymmenisen prosenttia eli noin 500 000 tonnin osuuden.

Tätä varten yhtiö aikoo rakentaa Veitsiluodon jälkeen 2–4 uutta tehdashanketta.

”Etsimme parhaillaan niille sopivia sijoituspaikkakuntia”, Karila vihjaa.

Ilman Kemiä ja seudun kuituosaamista maailmanvalloitus ei kuitenkaan onnistuisi.

”Jos tärkeät rajapyykit eivät onnistu lippulaivatehdashankkeessa, eivät seuraavien tehtaidenkaan rajapyykit toteudu tavoiteaikataulussa.”

Hän kertoo, että Veitsiluodon tehtaassa kiteytyvät vuosien teknologia- ja tuotekehitys, sopimusten saaminen sekä isojen kumppanuuksien eteneminen.

”Jokainen pieni askel todentaa, että Kemi tulee onnistumaan. Tehdas on uraauurtava. Kukaan ei ole ennen tehnyt tällaista.”

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Infinited Fiber Company.

Facebooktwitterlinkedin