ISWA: Dumppauspaikat suljettava välittömästi

Facebooktwitterlinkedin

17.9.2015

Jätteiden dumppauspaikat ovat ihmiskunnalle suurempi terveysriski kuin malaria.

Kansainvälisen jätealan katto-organisaation ISWAn (International Solid Waste Association) mukaan myrkyllisimmät jätteiden dumppauspaikat on suljettava välittömästi.

Dumppauspaikat vaarantavat jo kymmenien miljoonien ihmisten terveyden, ja jos kehitys jatkuu nykyisenkaltaisena, lähivuosina vaarassa ovat jo sadat miljoonat.

Tutkijat analysoivat lähes 400 myrkyllistä dumppauspaikkaa Intiassa, Indonesiassa ja Filippiineillä. Suurimmat terveyshaitat aiheutuvat jätteiden hajoamisessa, avopoltossa ja sähköromun manuaalisessa purkamisessa vapautuvista päästöistä, kuten kaasuista, hiukkaspäästöistä, suotovesistä, PAH-, POP- ja VOC-yhdisteistä sekä raskasmetalleista.

Dumppauspaikat altistavat ihmiset esimerkiksi syöville ja epämuodostumille. Terveysriskeistä on kattavasti tietoa ISWAn tuoreessa raportissa (Wasted health – The tragic gase of dumpsites).

 

”Kansainvälinen hätätila”

Huolimatta ilmeisistä vaaroista maailma tukeutuu yhä jätteen dumppaamiseen: jopa 40 prosenttia maailman jätteistä kipataan valtaville dumppausalueille. Kehittyvien maiden dumppauspaikoille kulkeutuu jätettä, esimerkiksi sähkö- ja elektroniikkaromua, myös länsimaista, joiden jätehuoltojärjestelmien pitäisi olla kunnossa.

Dumppauspaikat eivät ole edes oikeita kaatopaikkoja, sillä niiltä puuttuvat alkeellisimmatkin kaatopaikkarakenteet ja suotovesijärjestelmät. ISWA arvioi, että dumppauspaikkojen takia kaatopaikoilta peräisin olevien kasvihuonekaasupäästöjen osuus nousee kahdeksasta kymmeneen prosenttiin 10 vuoden sisällä.

3,5 – 4 miljardia ihmistä elää oloissa, joissa ei ole mitään muuta vaihtoehtoa jätteille kuin dumppauspaikat. Kehittyvien maiden asukkaista yli 60 prosenttia elää ilman minkäänlaista jätehuoltoa.

ISWAn toimitusjohtaja Herman Koller sanoo Uusiouutisissa, että minimihuollon jätehuollon pitäisi olla perusihmisoikeus.

ISWA haluaa, että edes kaikkein vaarallisimmat dumppauspaikat suljettaisiin nopeasti. Järjestö on valmis tarjoamaan tähän tukea, asiantuntemusta ja taloudellisia keinoja.

ISWA korostaa, että kyseessä on hätätila, jonka ratkaisemiseen tarvitaan kansainvälinen ryhmä päättäjiä ja toimijoita. Tällä hetkellä asialle ei tehdä juuri mitään.

Dumppauspaikkojen tilalle olisi luotava edes jonkinlaiset kunnolliset kaatopaikat, puhumattakaan tehokkaista jätteen keräys-, lajittelu- ja käsittelyjärjestelmistä tai hyödyntämismenetelmistä.

Dumppauspaikkojen sulkeminen ja vaihtoehtoisen jätehuoltojärjestelmän luominen maksaa, mutta vielä enemmän maksaa nykymeno. Terveys- ja ympäristöhaittojen taloudellisia vaikutuksia ei ole kunnolla laskettu, mutta ISWA arvioi, että kulut ovat suuruusluokaltaan satoja miljardeja.

ISWA julkaisi kesäkuussa 2015 raportin Wasted health – The tragic case of dumpsites. Raportti on luettavissa ISWAn sivuilla.

Facebooktwitterlinkedin