Italian jätemafia: Taas uusia pidätyksiä

Facebooktwitterlinkedin

Ympäristörikollisuuden karmea järjestäytyneisyys alkaa paljastua Italiassa.

Alkukesästä maassa tehtiin tutkimusten seurauksena kahdeksan uutta jätehuoltorikosepäilyihin liittyvää pidätystä. Tässä tapauksessa kahdeksan lombardialaisten yritysten johtoportaiden henkilöä pidätettiin ja lisäksi 21 henkilöä tutkitaan.

Pidätetyt toimivat maansiirto- ja jätelalalla. Suurella osalla kerrotaan olevan sidoksia eteläitalialaiseen ’Nrangheta-rikollisjärjestöön.

Mm. La repubblica ja televisiokanava Canal 7 kertovat, että pidätettyjä epäillään toksisten jätteiden dumppaamisesta käsittelemättöminä tienpohjiin ja muille maa-alueille. Pidätetyt henkilöt toimivat johtotehtävissä mm. Brebemin moottorien ja Milanon Expo 2015 -alueen rakennustyömaista vastaavissa yrityksissä.

Ilmeisesti myrkkyjätteiden asiakirjatiedot väärennettiin, jolloin jätteitä pystyttiin jatkokäsittelemään ikään kuin haitattomia jäte-eriä ja maamassoja.

Tämä kuljetusasiakirjojen peukalointi (italiaksi tästä käytetään termiä giro bolla) on yleistä maan vaarallisten jätteiden hävittämisessä. Laboratoriot kirjaavat tuloksia haitattomampaan luokkaan ja tuloksia väärennetään.

Tuomiot lieviä

Italian karabinieerien ympäristöasioihin erikoistunut Milanon toimintayksikkö kertoo Uusiouutisille, että tällaisia tulosten ja asiakirjojen väärennöksiä ei Italiassa lasketa varsinaisiksi rikoksiksi, vaan rikkomuksiksi ja lieviksi rikoksiksi, joiden rangaistukset ovat keveitä.

”Näin ollen jäteluokitusten väärennökset ovat edelleen yleisiä ja niitä tulee ilmi uusimmissakin tutkimuksissa”, yksiköstä kerrotaan.

Kesäkuun alun pidätykset ovat osa laajempaa tutkintasarjaa, jossa on selvitetty ’Nranghetan ja muiden rikollisjärjestöjen laajamittaista soluttautumista Pohjois-Italian elinkeinoelämään, erityisesti rakennus-, maansiirto- ja jätealoille.

Vuonna 2012 mafian hallinnoimien ympäristörikosten liikevaihto oli 16,7 miljardia euroa, raportoi Italian suurin ympäristöjärjestö Legambiente tuoreessa raportissaan.

Ympäristörikosten ja jätehuollon massiivisten ongelmien vaivaamilla alueilla ihmiset kärsivät vakavista terveysongelmista. Syöpäkuolleisuuden ja epämuodostumien on todettu kasvaneen mm. Campanian alueella.

Terveysongelmista on kirjoittanut mm. Lancet Oncology, joka raportoi jo vuonna 2004 Italian ”syöpäkolmiosta” toksisten jätteiden vakavimmin saastuttamilla Etelä-Italian alueilla.

 

Italian ympäristörikoslukuja vuodelta 2012

34 120 rikosta

28132 henkilöstä tehty rikosilmoitus tai ilmianto

161 määrättyä tutkintavankeutta

8286 takavarikkoa

16,7 miljardin euron liikevaihto yhteensä yli kolmensadan rikollisklaanin pyörittämänä

Lähde: Legambiente, Rapporto Ecomafia 2012

Lue lisää Uusiouutiset 5/13-lehdestä.>>

 

 

Facebooktwitterlinkedin