Jätealalle nuorisojärjestö!

Facebooktwitterlinkedin

5.6.2018

Tiina Karppisesta piti tulla ulkomaan kirjeenvaihtaja. Toisin kävi. Elämä vei nuoren opiskelijan ensin Jyväskylään biologian ja ympäristötekniikan opintoihin ja lopulta maisterivaiheessa Tampereen teknilliseen yliopistoon teekkareiden joukkoon.

”Olihan se aikamoinen kulttuurimuutos siirtyä villasukilla sipsuttelevasta biologi-humanistista tekniseen insinöörimaailmaan. Mutta diplomi-insinöörin opinnot ja kaikki se laskeminen ovat antaneet rautaa osaamiseen, käytännön valmiuksia suunnitteluun ja itseluottamusta omiin kykyihin”, Karppinen summaa.

Sattuma ja inspiroivat kohtaamiset energisten ihmisten kanssa ovat ohjanneet Karppista löytämään oman kutsumuksensa, joka löytyi yllättäen jätehuollon kehittämisestä.

”Ensimmäisessä tämän alan kesätyössä Sotkamossa pääsin ajamaan pilot-kokoista biokaasulaitosta. Lapioin hevosenlantaa ihan superfiiliksissä. MTT:n eli nykyisen Luken Elina Virkkunen oli iso innoituksen lähde”, Karppinen kiittää.

Biokaasukiinnostus jatkui diplomityössä, joka on nyt viittä vaille valmis. Viimeisen vuoden ajan Karppinen on samalla tehnyt Keski-Suomen liitossa jätehuollon kehitystyötä Outi Pakarisen ja Hannu Koposen johdolla.

”Oman ammatti-identiteetin löytämisessä Outin ja Hannun panos on ollut valtava. He ovat innostaneet ja sparranneet minua.”

Karppinen kertoo inspiroituvansa tavatessaan ammattilaisia, jotka työskentelevät intohimoisesti jätehuollon hyväksi. Karppinen suositteleekin kaikille kiertotaloutta ja jätehuoltoa opiskeleville osallistumista alan tapahtumiin ja seminaareihin:

”Opinnoissa puhutaan käsittelytekniikoista ja lainsäädännön linjoista, mutta alan tapahtumissa kuulee, mitkä ovat alan polttavimpia kysymyksiä. Ja siellä tapaa jätealan osaajat. Jätealalla on ihan mielettömiä tyyppejä. Heillä on työssään ideologia ja sydän mukana.”

Karppinen haaveilee jätealan nuorisojärjestön perustamisesta. Järjestö auttaisi verkostoitumaan ja vahvistaisi alan imagoa niin, että kiertotalouteen löytyisi tulevaisuudessa tarvittavia osaajia.

Karppinen itse on päätymässä koulun penkiltä unelma-ammattiinsa – ei kirjeenvaihtajaksi vaan jätehuollon kehittäjäksi.

”Kiertotalous haastaa jätealan. Nyt perusinfran tekijästä on kuoriuduttava etunojassa uuteen aiheeseen kiinni ottava tekijä.”

 

KUKA: Tiina Karppinen, pian ympäristö- ja energiatekniikan diplomi-insinööri.

MISTÄ: Olen kotoisin Kainuusta, Sotkamosta.

KOULUTUKSENI: Diplomityöni biokaasuntuotannosta on valmistumassa Tampereen teknillisessä yliopistossa. Opiskelin myös Jyväskylän yliopistossa ympäristötekniikkaa ja kävin vaihdossa Norjan Trondheimissä.

AIEMMIN: Työskentelin juuri vuoden projektityöntekijänä Keski-Suomen liitossa Circwaste-hankkeessa.

SEURAAVAKSI: Aloitan harjoittelijana Circwaste-hankkeessa Suomen ympäristökeskuksella.

SUOSITTELEN: Tanssin vanhoja 1920-luvun swing-tansseja. Tanssi antaa iloa ja innostusta sekä virkistää mieltä ja kehoa. Tanssi muuttaa elämän.

 

Kuva: Elina Saarinen. Tiina Karppinen syttyy ihmisistä, jotka suhtautuvat kiertotalouteen intohimoisesti.

Facebooktwitterlinkedin