Yli sata kiertotaloushanketta

Facebooktwitterlinkedin

Suomessa on toteutettu aivan viime vuosina reilusti yli sata kiertotalouteen liittyvää hanketta, osahanketta tai projektia. Tällä hetkellä meneillään on ainakin 75 kiertotaloushanketta.

Yksi suurimmista on Circwaste, kohti kiertotaloutta -hanke, jonka sisällä toteutetaan yli 20 osahanketta. EU:n LIFE IP -ohjelmasta osarahoitetun, yhteensä noin 11 miljoonan euron Circwaste-hankkeen toiminta keskittyy viidelle alueelle: Varsinais-Suomeen, Satakuntaan, Keski-Suomeen, Etelä-Karjalaan ja Pohjois-Karjalaan.

Circwaste-hankkeessa on samalla pidetty kirjaa muista kiertotalouteen liittyvistä hankkeista ja projekteista. Seuranta aloitettiin vuonna 2016, siis jo ennen Circwaste-hankkeen käynnistymistä, kertoo Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tutkija Tiina Karppinen.

Hanketietoja on saatu kerättyä etenkin sellaisilta alueita, joilla Circwaste-hanke itsekin toimii. Kiertotalousaiheisia hankkeita voi siis olla käynnissä vielä nyt laskettua enemmänkin, mutta tieto ei vain ole kantautunut hankkeiden kokonaismäärän kartoittajille.

Karppisen mukaan maaliskuun 2019 tilanteen mukaan Lounaisessa Suomessa eli Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa on meneillään 20 kiertotalousaiheista hanketta. Keski-Suomessa kiertotaloushankkeita on käynnissä 10, Pohjois-Karjalassa seitsemän ja Etelä-Karjalassakin kahdeksan. Muualla Suomessa niitä on käynnissä kolmisenkymmentä, eli yhteensä 75.

”Luultavasti hankkeita on oikeasti vielä enemmän, emme vain ole ehtineet kuulla kaikista. On selvää, että aihe kiinnostaa nyt todella laajasti”, Karppinen toteaa.

Suomen ympäristökeskuksen koordinoima ja kymmeniä toimijoita yhdistävä Circwaste edistää materiaalivirtojen tehokasta käyttöä, jätteen synnyn ehkäisyä ja materiaalien kierrätystä. Tavoitteena on luotsata Suomea kohti kiertotaloutta ja toteuttaa valtakunnallista jätesuunnitelmaa.

Esimerkkejä Circwasten osahankkeista ovat mm. kierrätyspuistojen kehittäminen ja uusien kierrätystoimintojen kehittäminen, muovijakeiden uudelleenhyödyntäminen, ylijäämäruuan jakelun kehittäminen, biokaasun tuotanto, älykkäät hallintajärjestelmät ja teollisten symbioosien luominen.

Suomen ympäristökeskus tekee parhaillaan selvitystä siitä, kuinka voitaisiin alueellisesti mitata ja mallintaa meneillään olevaa siirtymää kiertotalouteen eri toimialueilla, Karppinen kertoi Kiertotalouden kirittäjät -seminaarissa Espoon Otaniemessä toukokuun alussa.

materiaalitkiertoon.fi

 

Kuva: Kiertotaloudesta kiinnostuneita vaikuttajia kokoontui Suomen ympäristökeskuksen ja Circwaste-hankkeen vetämään Kunnat kiertotalouden kirittäjinä -seminaariin Otaniemeen toukokuun alussa. @Elina Saarinen

Facebooktwitterlinkedin