Jätehuolto palasista Jakartaan

Jakarta, Indonesia
Facebooktwitterlinkedin

24.10.2013

”Nyt riittää yleinen hymistely tulevaisuuden markkinoista. Jätehuoltoratkaisuja pitää päästä toteuttamaan oikeissa kohteissa”, sanoo Sitran johtava asiantuntija Jyri Arponen.

Arponen vetää Sitran Teolliset symbioosit -avainaluetta, joka edistää luonnonvarojen resurssiviisasta käyttöä ja etsii toimintamalleja, joilla suomalaisyritykset voisivat tarjota niukkuuden talouteen perustuvia kokonaiskonsepteja suoraan kohdemarkkinoille.

Maailman jätehuolto-ongelmat huutavat ratkaisuja. Tässä suomalaisilla voisi olla merkittävä rooli.

Yleisten markkinavisioiden piirtelyn sijasta on mentävä paikan päälle kohteeseen katsomaan käytännön tilannetta. Esimerkiksi Jakartalaisen Bantar Kebangin kaatopaikka-alue voi pian mullistua suomalaisvoimin.

Ryhmä suomalaisia cleantech- ja kierrätysteknologia-alan yrityksiä on juuri nyt Indonesiassa pohtimassa, kuinka miljoonien ihmisten tuottamat jätteet saataisiin siellä lajiteltua, esikäsiteltyä ja hyödynnettyä.

Suomalaiset yritykset tutustuvat Jakartan liiketoimintamahdollisuuksiin osana elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren TeamFinland-delegaatiota, jossa mukana on myös Sitran toimijoita.

Käytännössä ratkaisu voisi rakentua vaikkapa lajittelulaitteiden ja käsittelykonttien ketjuista, joita voidaan liittää toisiinsa ja skaalata tarpeen mukaan.

Jos konseptiin kytketään mukaan logistiikka ja tukipalvelut, saadaan suomalaisten ja paikallisten toimijoiden muodostama jätteiden ja sivuvirtojen uusiokäytön teollinen symbioosi, joka hyödyntäisi suomalaista teknologiaa.

”Yritykset katsovat, miten he itse liimaisivat itsensä kokonaisuuden osaksi ja mitä synergioita he voisivat muodostaa”, Arponen kuvailee.

Tiimi kartoittaa myös rahoitus- ja tukimahdollisuuksia esimerkiksi Maailmanpankilta.

Lue lisää Uusiouutiset-lehdestä 7/2013.

Facebooktwitterlinkedin