Suomen teolliset symbioosit kartalle

NesteOil käytti viime vuonna miljoona tonnia jätteitä ja tähteitä uusiutuvien polttoaineiden valmistuksessa.
Facebooktwitterlinkedin

26.3.2014

Minne yrityksen X jätteet kiertävät uusioraaka-aineiksi? Missä päin Suomea toimivat teollisten symbioosien edelläkävijäyritykset?

Sitra on koonnut Suomen teollisia symbiooseja hyödyntävät yritykset ensimmäistä kertaa yhteen tietokantaan. Kartalle viety palvelu näyttää, millaisia symbiooseja on jo olemassa ja mitkä ovat niiden työllisyys- ja kustannusvaikutukset.

”Palveluun on saatu tiedot 90 edelläkävijäyritykseltä, mutta lisää tulee koko ajan. Tietokanta toimii hyvänä esimerkkinä koko muulle teollisuudelle siitä, miten sivuvirtoja voidaan hyödyntää entistä tehokkaammin. Se näyttää, että teolliset symbioosit ovat totta ja että niiden hyödyt ovat erilaisin mittarein todennettavissa”, sanoo Sitran johtava asiantuntija Jyri Arponen.

Palvelusta selviää esimerkiksi, että Nokialla Ravintoraision Myllyteollisuuden tehtaalla syntyvä kauran kuorijauho hyödynnetään rehuteollisuuden raaka-aineena ja energiantuotannossa. Kauran hiutalointiprosessista syntyy vuosittain kuudesta seitsemään tuhatta tonnia kauran kuorijauhoa.

Sitra teetti helmi-maaliskuussa konsulttiyhtiö Spinversellä selvityksen, joka kartoitti teollisia symbiooseja hyödyntäviä yrityksiä. Kyselyyn vastasi 90 yritystä ympäri Suomea.

Yrityksistä 86 prosenttia kertoi teollisten symbioosien säästävän kustannuksissa, 34 prosenttia sanoi symbioosien parantavan yrityksen tulosta ja 33 prosenttia kertoi luovansa niiden avulla uusia työpaikkoja tai pystyvänsä niiden avulla säilyttämään vanhoja.

Materiaalitehokkuus kasvaa symbioosien ansiosta 58 prosentissa ja energiatehokkuus 43 prosentissa tutkituista yrityksistä.

Myös luonnonvarojen kulutukseen, jätemäärään ja päästöihin materiaalikierrätys vaikuttaa myönteisesti.

Hiilijalanjälki on pienentynyt 58 prosentissa yrityksistä, jätemäärä vähentynyt 59 prosentissa ja raaka-aineen saatavuus parantunut yli neljänneksessä yrityksistä.

”Tässä on kyse suomalaisen teollisuuden laajamittaisesta muutoksesta, joka on vasta alussa. Tuoreiden arvioiden mukaan kiertotalouden globaalit hyödyt säästöinä ja uutena liiketoimintana ovat noin 700 miljardia dollaria. Suomella on mahdollisuus huippuosaamisen ja -teknologian ansiosta ottaa erittäin merkittävä siivu tästä potista”, Arponen näkee.

Sitran  Teolliset symbioosit -foorumi Porvoossa 26.3.2014 veti tuvan täyteen aiheesta kiinnostuneita osanottajia. Foorumilaiset vierailivat Neste Oilin jalostamolla.

Neste Oil käytti viime vuonna jo yli miljoona tonnia muiden teollisuuden alojen jätteitä ja tähteitä uusiutuvien polttoaineiden jalostuksessa.

Facebooktwitterlinkedin