Jätehuoltopäivillä kysyttiin, mihin kierrätys riittää

Miltei kolmesataa osanottajaa saapui tapaamaan toisiaan Jätehuoltopäiville. Tällä kertaa Jätehuoltopäivät järjestettiin ensimmäistä kertaa Turussa. Juhlaillallinen nautittiin historiallisessa VPK-talossa. Kuva: Elina Saarinen.

Jätehuoltoyhdistyksen järjestämät Jätehuoltopäivät kokosivat Turkuun noin 290 ihmistä paikan päälle ja nelisenkymmentä etäyhteyksien päähän. Ohjelma pohti kierrätyksen ja kiertotalouden roolia vihreässä siirtymässä. Jätehuoltopäivien yleisö sai nähtäväkseen hätkähdyttävän esityskalvon toisensa jälkeen. Niihin oli piirretty jääkiekkomailan muotoisia käyriä siitä, kuinka kriittisten raaka-aineiden, arvometallien ja muovien kysyntä tulee räjähtämään seuraavien kymmenen vuoden aikana. Samaan aikaan esiintyjät kertoivat, että vaikka kierrätettäisiin kuinka, kierrätysmateriaalien ja uusiomuovien tarjonta ei riitä kattamaan kasvavaa kysyntää vielä pitkään aikaan. Se ei tarkoita, etteikö kannattaisi kierrättää. Fortumin ohjelmajohtaja Tony Rehn totesi, että kierrättää kannattaisi materiaalien lisäksi jopa jätteenpolton savukaasujen sisältämä hiilidioksidi. Katse jätevoimalan piipun päähän Fortum lanseerasi puolitoista vuotta sitten Carbon2x-konseptinsa. Yhtiö haluaa pitää kierrossa hiilen, joka on jo vapautettu maankuoresta ilmakehään. Tarkoituksena on ottaa talteen teolliset hiilidioksidipäästöt, esimerkiksi jätteenpolttolaitosten savukaasuista. Niistä voisi sitten tuottaa hiilivetyjä, joita puolestaan voisi hyödyntää tuotteina, jotka toimivat hiilinieluina, esimerkiksi muoveja ja kemikaaleja. Rehn viittasi arvioon, jonka mukaan muovien kulutus maailmassa kasvaa vuoteen 2050 mennessä...

Tilaa Uusiouutiset-lehden digitunnukset kestotilauksena! Saat henkilökohtaiset tunnukset kaikkeen Uusiouutisten digisisältöön, kuten uutiskirjeen vain tilaajille -uutisiin, verkkoartikkeleihin ja Uusiouutisten näköislehteen sekä pääsyn sähköiseen arkistoon. HUOM: Kiertotalouden erikoislehti on hyvä ammatillisen osaamisen kehittämisen väline, joten voit pyytää tilausta myös työnantajaltasi.

Tilaa tunnukset