Jätelakiesitys jakoi mielipiteet

Facebooktwitterlinkedin

Jätelakiesityksen kesäkuun alussa päättynyt lausuntokierros osoitti selvästi kiertotalous- ja jätehuoltokentän jakaantuneisuuden.

Jätelakiesitystä kommentoi reilusti yli kaksi sataa lausunnonantajaa. Eniten, 134 lausuntoa, annettiin kunnan jätehuoltovastuuta koskevasta jätelakiesityksen luvusta. Lausuntopalautteessa joko moitittiin tai kiitettiin esitystä lakkauttaa kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus.

Jätteenkuljetuksista on kiistelty alalla kymmeniä vuosia. Ministeri Krista Mikkonen on kertonut, että jätelakiesityksen tavoitteena on lopettaa riitely jätteenkuljetuksista ja siirtää resurssit kierrätyksen ja kiertotalouden kehittämiseen.

Tuottajavastuuta ja juomapakkauksia koskeviin lukuihin annettiin toiseksi eniten palautetta, 127 lausuntoa. Tuottajavastuuseen ehdotetut muutokset kirvoittivat sekä kiittävää palautetta että kritiikkiä.

Kiertotalouden erikoislehti Uusiouutisten tänään (12.6.2020) ilmestyvässä numerossa joukko kiertotalousalan asiantuntijoita kertoo mielipiteensä jätelakiesityksestä.

Jos sinulle ei vielä tule Uusiouutiset-lehteä, se kannattaa tilata 30.6.2020 mennessä. Kampanja-aikana kestotilauksen hinta on 69 euroa / 7 numeron vuosikerta kestotilauksena. Kiitokseksi tilauksesta saat uuden kotimaisen Nolla-käsidesin, joka tepsii myös koronavirukseen.

 

Kuva: Tero Pajukallio. Eduskunnan pitäisi saada jätelakiesitys käsiteltäväkseen syksyllä.

Facebooktwitterlinkedin