Jätelakiesitys vihdoin eduskuntaan

Eduskunnan täysistunto 26.3.21
Facebooktwitterlinkedin

Hallitus antoi esityksensä jätelaista eduskunnalle pitkän valmistelun jälkeen 25. maaliskuuta. Eduskuntakäsittely alkoi lähetekeskustelulla 7. huhtikuuta.

Huhtikuussa lakiesitystä on käsitelty ympäristövaliokunnassa, ja se on tarkoitus käydä läpi myös perustuslakivaliokunnassa, hallintovaliokunnassa ja talousvaliokunnassa.

Tavoitteena on, että laki astuisi voimaan 1.7.2021. Jätelakiesitys on siis myöhästymässä vuodella EU:n esittämästä aikataulusta.

Jätelakipakettiin sisältyy myös 12 asetusta ja tarkentavia säädöksiä. Osa asetuksista on valmistumassa kesällä, osa syksyllä.

Jätelakiesitykseen on kohdistunut paljon odotuksia, toiveita ja poliittista painetta. Näyttää siltä, että maaliskuussa annettu hallituksen jätelakiesitys ei ratkaise vuosikymmeniä jatkunutta riitaa jätteenkuljetuksista.

Toinen vaikea kysymys jätelain valmistelussa on ollut tuottajavastuu, etenkin sen kustannusvastuu.

Jos jätetään kuljetusjärjestelmäkiista ja tuottajavastuun kustannuskysymykset sivuun, jätehuollon toimijat ovat olleet muutoin melko yksimielisiä muista jätelakiesityksen tavoitteista ja toimenpiteistä.

Kiertotalouden ja kierrätyksen edistämistä sekä jätteen erilliskeräämisen laajentamista kannatetaan yleisesti.

 

Asukkaalle helpotuksia lajitteluun

Asukkaan näkökulmasta uusi jätelaki tekee jätteiden lajittelusta entistä helpompaa.

Biojätteen erilliskeräys alkaa taajamien vähintään viiden huoneiston kiinteistöissä jo vuoden 2022 heinäkuussa. Heinäkuussa 2024 se laajenee kaikille yli 10 000 asukkaan taajamien kiinteistöille.

Myös pakkausjätteen erilliskeräysastiat tulevat asukkaan kotiovelle.

Heinäkuusta 2023 alkaen vähintään viiden huoneiston taajamakiinteistöt saavat omat keräysastiat metallille, lasipakkauksille, kartonkipakkauksille ja muovipakkauksille.

Etenkin muovipakkausten kiinteistökeräystä on monessa kotitaloudessa jo odotettu, sillä suomalaiset ovat alkaneet ahkerasti lajitella muovipakkausjätettä erilleen heti, kun mahdollisuus tarjoutui esimerkiksi Ringin ekopisteverkostossa tai kuntien vapaaehtoisessa keräyksessä.

Lue lisää jätelakiesityksestä ja sen saamasta vastaanotosta kiertotalouden erikoislehti Uusiouutisten 5.5.2021 ilmestyvästä numerosta.

 

Kuva: Hanne Salonen/ Eduskunta. Hallitus antoi jätelakiesityksen eduskunnalle 25.3.2021. Kuva on seuraavan päivän täysistunnosta.

Facebooktwitterlinkedin