Jätteestä arvoa Kaakkois-Aasiassa

Facebooktwitterlinkedin

Jätteet: Ongelma vai mahdollisuus? Singaporeen on avattu uusi osaamiskeskus, joka yhdistää Kaakkois-Aasian jäteongelmat ja niiden ratkaisijat.

Waste to value -centre eli jätteestä arvoksi -osaamiskeskus haluaa tuoda suomalaista osaamista avuksi Kaakkois-Aasian jätehuollon ongelmien kuten muoviroskaantumisen ratkaisemiseen.

Keskus tähtää siihen, että tulevaisuudessa aasialainen jätehuolto toimisi kiertotalouden periaattein. Materiaalien arvon säilyttäminen talouden kierrossa avaa bisnesmahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille.

”Keskuksen tarkoitus on vaikuttaa politiikkaan, synnyttää tutkimusta ja pilottiprojekteja yhteistyössä yliopistojen kanssa ja kolmanneksi auttaa suomalaisia ympäristöalan yrityksiä pääsemään markkinoille ja löytämään yhteistyökumppaneita täältä”, kertoo Waste-to-value-keskuksen perustaja Marko Kärkkäinen.

Yhteistyössä on mukana muun muassa Nanyangin tekninen yliopisto, Business Finland sekä Singaporen valtion omistama pörssiyhtiö ST Engineering. Keskustelut suomalaisten korkeakoulujen ja avainyritysten kanssa ovat käynnistyneet.

 

Mistä rahoitus?

 

Kaakkois-Aasian maiden jätehuoltoa leimaa sirpaleisuus. Paikallis- ja aluetason ja kansallisen tason hallinto-organisaatiot, alueen teollisuus sekä lukuisat epäviralliset jätehuoltoalan toimijat vaikuttavat siihen, että jätehuollon kokonaisuus on monimutkainen. Ongelmien ratkaisu vaatii usein räätälöityjä ratkaisuja.

Kärkkäisen mukaan on tärkeää yhdistää ratkaisuihin kolme elementtiä: politiikka, rahoitus ja teknologia.

Keskus etsii ja yhdistää Pohjoismaiden ja paikallisen osaamisverkoston parhaita käytäntöjä niin hallinnossa, rahoituksessa kuin käytännön tekemisessä. Keskus antaa asiantuntija-apua ja auttaa yrityksiä osallistumaan esimerkiksi paikallisiin jätehuollon tarjouskilpailuihin ja projekteihin. Keskuksen asiantuntijat ovat mukana kartoittamassa jätehuoltosektorin bisnesmahdollisuuksia suomalaisille pk-yrittäjille Kaakkois-Aasian maissa.

Keskus on perustettu Kaakkois-Aasian markkinoiden kannalta keskeiseen paikkaan, Singaporeen. Se toimii samoissa tiloissa ruotsalaisia, suomalaisia, norjalaisia ja islantilaisia yrityksiä tukevan yrityskeskuksen, Nordic Innovation Housen kanssa.

 

Kuva: Marko Kärkkäinen. Kaakkois-Aasian maiden jätehuollossa työskentelee paljon epävirallisen sektorin toimijoita.

Facebooktwitterlinkedin