JHY nostaa esiin kiertotalouden tutkimusta

Facebooktwitterlinkedin

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

 

Jätehuoltoyhdistyksen opinnäytetyökilpailun finaalityöt käsittelivät ajankohtaisia aiheita, jotka ovat esillä myös Jätehuoltopäivillä lokakuussa. Alan kehityksen tukeminen mahdollisimman monin tavoin on yhdistykselle tärkeää.

 

Kiertotalouden tutkimuksen tukeminen on tärkeä osa Jätehuoltoyhdistyksen toimintaa. Yhdistys on pitkään jakanut stipendejä opiskelijoiden tutkimus- ja opinnäytetöihin, mutta vuonna 2022 järjestettiin ensimmäistä kertaa kiertotalouden opiskelijoille tarkoitettu opinnäytetyökilpailu.

Työt arvioitiin ja palkittiin Aalto-yliopistolla järjestetyssä finaaliseminaarissa toukokuussa. Finaaliin valitut työt käsittelivät esimerkiksi teollisten symbioosien merkitystä kiertotaloudelle, tekstiiliteollisuuden vastuullisuuden mittaamista sekä kiertotalouden liiketoimintamalleja.

 

JHY

Samat teemat Jätehuoltopäivillä

 

Kiertotalouden tutkijoista ja työnantajista koostuva raati valitsi kilpailun voittoon Sirpa Vauhkalan Metropolia Ammattikorkeakoulusta ja Paula Kososen Tampereen yliopistosta.

Voittajatöiden aiheena olivat kiertotalouden ja vastuullisuuden näkyminen tekstiili- ja muotialan toisen asteen ammatillisten tutkintojen perusteissa sekä hiilidioksidin talteenotto- ja hyödyntämismenetelmät.

Töistä kuullaan lisää lokakuun Jätehuoltopäivillä, kun voittajat pääsevät esittelemään tutkimustaan osana ohjelmaa. Uudet innovaatiot ja ideat ovat aina kuuluneet Jätehuoltopäiviin, ja opiskelijoiden näkökulman esiin nostaminen on osa yhdistyksen tavoitteita.

Vastavalmistuneilla ammattilaisilla on usein tuore näkökulma siihen, miten kiertotalouden ratkaisuja voitaisiin kehittää, JHY:n hallituksen varapuheenjohtaja ja kilpailun raadin puheenjohtaja Johanna Alakerttula toteaa.

– Opiskelijoiden opinnäytetyöaiheet kuvastavat koko kiertotalousalan kehitystä ja myös erilaisia käynnissä olevia hankkeita ja projekteja. Oli ilo huomata, että samat aiheet toistuvat myös Jätehuoltopäivien ohjelmassa: kisaan ilmoitetuissa töissä käsiteltiin samoja teemoja, joita olemme nostaneet myös tämän vuoden ohjelmaan, Alakerttula sanoo.

Lokakuun alussa Helsingin Pasilassa järjestettävien Jätehuoltopäivien ohjelma ja ilmoittautuminen on nyt julkaistu JHY:n verkkosivuilla.

Kuva: Noon/ JHY. Sirpa Vauhkala esitteli voittoisan opinnäytetyönsä JHY:n seminaarissa. Esitys kuullaan myös syksyn Jätehuoltopäivillä.

Facebooktwitterlinkedin