JHY lisää jätealan yhteisöllisyyttä kokoamalla ammattilaiset yhteen

Hanna-Liisa Järvinen
Facebooktwitterlinkedin

11.8.2022

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

 

Jätehuoltoyhdistyksen ytimessä on ammattilaisten verkosto. Jätehuoltopäivillä alan toimijat pääsevät vaihtamaan ajatuksia myös vapaamuotoisemmin.

Jätehuoltoyhdistyksen logo

 

Jätehuollon kehitys on huimaa, ja yhteiskunnassa matkataan päättäväisesti kohti kiertotaloutta. JHY:n hallituksen jäsen Hanna-Liisa Järvinen on näköalapaikalla seuraamassa tätä kehitystä. Hän työskentelee ympäristöpalveluja tarjoavalla Urbaserilla asiakaspalvelujohtajana ja on JHY:n hallituksen jäsen nyt kolmatta kautta.

Viime vuosina lajiteltavat jätejakeet ovat lisääntyneet, ja samalla myös yleinen kiinnostus jätteiden kierrättämistä ja hyödyntämistä kohtaan on kasvanut, Järvinen toteaa.

– Itse jätehuoltohan on melko samanlaista kuin aina: astiat tyhjennetään ja jäte kuljetetaan jatkokäsittelyyn. Keräys- ja kuljetuskalusto kuitenkin kehittyy, ja perinteisten polttoaineiden sijaan ajetaan esimerkiksi kaasulla ja jatkossa myös sähköllä, Järvinen kuvaa.

Koko alan asialla

Jätehuoltoyhdistys seuraa alan kehittymistä tarkasti. Yhdistyksen tehtävänä on tukea jätehuoltoalan kehitystä ja mahdollistaa yhteistyö toimijoiden välillä. Yhdistys edistää myös alan kansainvälistymistä ja tiedottaa jäsenilleen ajankohtaisista asioista, kuten lainsäädännön muutoksista.

Tästä syystä myös JHY:n hallituksen kokoonpanossa on pyritty tekemään läpileikkaus koko alaan: tutkimustahojen, julkisten toimijoiden ja yritysten edustajat pääsevät kaikki tuomaan oman näkökulmansa keskusteluun.

 

Se vahvistaa JHY:n roolia sillanrakentajana, Järvinen sanoo.

– Välillä haasteelliset kysymykset jakavat alan toimijoita.  JHY:n rooli on olla lisäämässä vuorovaikutusta ja yhteisöllisyyttä, jotta alaa voitaisiin viedä yhdessä eteenpäin erilaisista intresseistä huolimatta. Se on kaikkien alan toimijoiden asialla, Järvinen toteaa.

Yhteisöjäsenillä eli yrityksillä ja organisaatioilla on myös mahdollisuus tuoda omaa kehitystoimintaansa esiin JHY:n kanavissa.

Jätehuoltopäivät Oulussa
Jätehuoltoyhdistys kerää kiertotalouden ammattilaiset vuosittain verkostoitumaan Jätehuoltopäiville. Kuva: JHY

Tuoreet teemat esillä

Tänä syksynä Jätehuoltoyhdistys järjestää 36. kertaa Jätehuoltopäivät, jotka kokoavat alan ammattilaiset yhteen keskustelemaan uusista tuulista.

Ohjelmassa on muun muassa paneelikeskustelu jätehuollon roolista energiantuotannossa sekä puheenvuoroja kierrätyspaketin vaikutuksista yritysten toimintaan. Myös datan roolia kiertotaloudessa tarkastellaan monista näkökulmista.

Jätehuoltopäivistä on muotoutunut vuoden kohokohta, jota ammattilaiset ympäri Suomen odottavat, Järvinen toteaa.

– Siellä kuulee laajasti alan kuulumisia ja pääsee tapaamaan hyvin monista taustoista tulevia ammattilaisia. Tunnelma on aina innostunut, ja koko päivien ajan saa käydä hyviä keskusteluita, myös vapaamuotoisemmin, Järvinen kuvaa.

Järvinenkin tutustui Jätehuoltoyhdistykseen alun perin Jätehuoltopäivien kautta.  Alun perin rakennusgeologiaa ja geotekniikkaa opiskellut Järvinen löysi paikkansa jätehuollosta 1990-luvun lopulla, ja JHY:n toimintaan osallistuminen on auttanut verkostoitumaan alalla monipuolisesti.

–  JHY:n myötä olen tullut osaksi verkostoa, josta löytyy pallottelukumppani mihin tahansa työn haasteeseen, Hanna-Liisa Järvinen kuvaa.

 

Teksti ja kuvat: JHY.

Pääkuva: Mirkku Merimaa. Hanna-Liisa Järvinen on toiminut pitkään JHY:n hallituksessa.

Facebooktwitterlinkedin