Kalle Saarimaa Tana Oy:n toimitusjohtajaksi: ”Koko verkosto tähtää yhteiseen maaliin”

UUSIOUUTISET 20230920 Kalle Saarimaa, Tana oy. Kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen
Facebooktwitterlinkedin

KAUPALLINEN ARTIKKELI

Kun Kalle Saarimaa nimitettiin kesäkuussa Tana Oy:n toimitusjohtajaksi, hänelle aukeni uudenlainen kiertotalouden näköalapaikka. Saarimaan toimisto on toki konkreettisesti korkealla, jyhkeässä Schaumanin linnassa Jyväskylässä. Merkittävämpi on silti näkymä, joka Tanan johdosta avautuu kiertotalouden yhteistyömahdollisuuksiin.

Saarimaa näkee, että Tana on kuin konepaja ilman omaa konepajaa. Tanan verkostomaisessa organisaatiossa yli 50 asiantuntijan tiimi tuottaa asiakkaille mahdollisuuksia laadukkaaseen materiaalien kierrätykseen tiiviissä yhteistyössä kumppaneiden kanssa. Tätä yhteistyötä Saarimaa haluaa entisestään tiivistää.

”Haluan meidän pääsevän ajatteluun, että mietimme yhdessä kumppanien kanssa, kuinka kehittyä paremmaksi, madaltaa kustannuksia ja parantaa laatua entisestään. Suhde valmistajien, myyjien, asiakkaiden ja Tanan asiantuntijoiden välillä on jo läheinen, mutta yritysten välillä näkyy vielä raja-aitoja.”

Vahva brändi

Saarimaa havaitsi jo tullessaan Tanan hallitukseen 2021, että Tanan verkosto-organisaatiolla on kyvykkyyttä mennä yhteistyöllä läpi vaikeittenkin aikojen.

Viime vuodet ovat todella testanneet kriisinkestävyyttä, sillä pandemiaa seurasi komponenttipula, toimitusaikojen venyminen, sitten Venäjän Ukrainassa käynnistämä sota ja inflaatio. Kaiken lisäksi Tanan kumppanin pääkokoonpanotehtaassa syttyi tulipalo juuri, kun tuotteiden kysyntä lähti voimakkaaseen kasvuun.

”Yllätyin, kuinka joustavasti verkosto-organisaatio selvisi. Tulipalosta huolimatta Tanan liikevaihto kasvoi viime vuonna yli 60 prosenttia.”

Kun sitten Tanan hallituksen puheenjohtaja Kari Kangas kutsui Saarimaan Fortum Oyj:n Circular Solutions -divisioonan johdosta Tanan toimitusjohtajaksi, Tanan kärkipaikalle siirtymistä ei tarvinnut lopulta miettiä kauaa.

”Tana on hyvin hoidettu yritys, jolla on vahva brändi. Voi ylpeästi sanoa, että Tanan koneet ovat asiakkaiden mielestä markkinoiden parhaita.”

Kasvu jatkuu

Saarimaa lähtee nyt johtamaan Tanaa kohti sadan miljoonan euron liikevaihtoa kumppanuuksien, yritysostojen ja orgaanisen kasvun kautta. Tanan tuoteperheeseen on tulossa uusia tuotteita, kuten kiekkoseula, joka on omaa suunnittelua. Digitaalisuus ja tekoälypohjaiset ratkaisut vauhdittavat kasvua.

Kiertotalous muokkaa liiketoimintamalleja. Tana pidentää elinkaarensa loppuun tulleiden koneiden käyttöikää uudelleenrakentamalla. Tana Rental -palvelut puolestaan lisäävät koneiden käyttöastetta.

”Kannustan kaikkia yrityksiä haastamaan omaa liiketoimintamallia ja pohtimaan, onko se kiertotalouden mukainen. Uskon, että koko toimialaa voi kehittyä kohti kiertotaloutta digitaalisuuden ja yhteistyön kautta”, Saarimaa kutsuu.

Lue lisää:

https://tana.fi/fi/

https://tanarental.fi/

Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen. Kalle Saarimaa kuvailee itseään ihmisläheiseksi, avoimeksi mutta vaativaksi johtajaksi, joka haluaa saada ammattilaisista parhaan irti. ”Tulos firmassa tehdään aina ihmisten kautta. Yhteinen maali motivoi.”

Facebooktwitterlinkedin