Miten laskea yrityksen toiminnan päästöt? Mitä tarkoittaa kompensaatio? Miten meidän yrityksemme voisi olla mukana kiertotaloudessa? Keskisuomalaiset yritykset saavat tukea ja…
Käsikirja auttaa kemian alan yrityksiä hiilineutraaleiksi
Kemianteollisuus pyrkii hiilineutraalisuuteen vuoteen 2045 mennessä. Nyt alan yritykset ovat saaneet opaskirjan kestävien liiketoimintamallien rakentamiseen.
Sitra, Accenture, Kemianteollisuus ry ja Business Finland julkaisevat tänään (19.5.2020) käsikirjan nimeltä Kiertotalouden kestävät liiketoimintamallit kemianteollisuuden yrityksille. Opas on ladattavissa Kemianteollisuuden nettisivuilta.
”Kemianteollisuudella on merkittävä rooli kiertotalouden mahdollistajana muilla toimialoilla. On ollut hienoa päästä tukemaan alan yrityksiä muutoksen mahdollistamisessa”, sanoo Accenturen johtava konsultti Michael Gylling.
Smart Chemistry Park mukana
Käsikirjan kansiin on paketoitu olennainen tieto siitä, miten kemian alan yritys voi muuttaa toimintaansa kestävämmäksi ja siten avata täysin uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
”Yritykset ottavat ilmastohaasteen tosissaan, ja käsikirjan kehitykseen saatiinkin lyhyessä ajassa mukaan paljon kemianteollisuuden yrityksiä”, sanoo Kemianteollisuus ry:n Hiilineutraali kemia 2045 -projektipäällikkö Rasmus Pinomaa.
Kirjan kehittämisessä on ollut mukana kymmenen kemian ja niiden lähialojen yritystä, muun muassa Orthex, Sulapac ja Molok. Myös kasvuyrityskiihdyttämö Smart Chemistry Park on osallistunut työhön.
”Kemian alan yritysten innokkuus lähteä mukaan kertoo paitsi yritysten sitoutuneisuudesta, myös tarpeesta lisätiedolle ja yhteistyölle yli arvoketjujen. Käsikirja on tähän hyvä alku”, sanoo Business Finlandin Bio and Circular Finland -ohjelman päällikkö Marika Ollaranta.
Sitran johtava asiantuntija Jyri Arponen muistuttaa, etteivät tarvittavat kehitysloikat toteudu ilman riittäviä investointeja ja bisnesmallien muutosta:
”Kiertotalouden innovaatioille, jotka vievät tätä muutosta systemaattisesti eteenpäin, pitää tarjota työkaluja ja tukea erityisesti koronakriisin aikana ja jälkeen”, hän korostaa.
Kuva: Elina Saarinen. Orthex on yksi käsikirjan kehittämiseen osallistuneista yrityksistä. Orthex on jo pitkään kehittänyt muovien kiertotaloutta ja käyttänyt tuotteidensa raaka-aineina jätemuoveista kierrätettyjä ja jalostettuja uusiomuoveja.