Ympäristövastuullisuuden verkosto auttaa yrityksiä

YmpyräKS-verkoston avajaisseminaari 2020
Facebooktwitterlinkedin

Miten laskea yrityksen toiminnan päästöt? Mitä tarkoittaa kompensaatio? Miten meidän yrityksemme voisi olla mukana kiertotaloudessa?

Keskisuomalaiset yritykset saavat tukea ja tietoa ympäristövastuullisesta yritystoiminnasta verkoston kautta.

Keski-Suomen yritysten ympäristövastuullisuusverkosto YmpyräKS auttaa yrityksiä päivittämään toimintaansa ilmastotavoitteiden, kestävän kehityksen ja kiertotalouden mukaiseksi.

 

Ympäristövastuullisuusverkosto etänä

Vuosi sitten tammikuussa perustetun verkoston toiminta on lähtenyt korona-ajasta huolimatta hyvin käyntiin, kertoo verkostopäällikkö Tanja Oksa Business Jyväskylästä:

”Ympäristövastuullisuusverkosto on vuoden aikana järjestänyt etäaamukahveja erilaisista teemoista kuten energiatehokkuudesta, yhteiskäyttöautoista ja oppilaitosyhteistyöstä. Olemme perustaneet Facebook-ryhmän ja avanneet verkostolle omat nettisivut”, Oksa listaa.

Hän puhui aiheesta YmpyräKS-verkoston vuosiseminaarissa, joka järjestettiin tammikuussa etäyhteyksin. Linjoilla oli yli 40 osanottajaa.

 

Työkaluja päästöjen vähentämiseen

Keski-Suomen liitto sai juuri rahoituspäätöksen YmpyräKS -työhön ympäristöministeriön Kuntien ilmastohankkeet -avustushausta. Vastuullisuusverkostolle myönnettiin vähän vajaat 50 000 euroa tukea.

Keski-Suomen liiton projektipäällikkö Suvi Bayrin mukaan verkostoa tarvitaan, koska se antaa tietoa ympäristövastuullisuusasioista kuten toimintamalleista, sitoumuksista ja erilaisista päästöjen vähentämiskeinoista. Verkosto tarjoaa yrityksille ikään kuin työkalupakin päästöjen vähentämiseen.

Tärkeää on myös kokemusten ja tietojen vaihto verkoston sisällä. Yritykset pääsevät sparraamaan ja kisaamaankin toistensa kanssa vastuuasioissa.

”Yhteistyö tuo yrityksille myös positiivista näkyvyyttä. Yritykset saavat näkyvyyttä vastuullisena toimijana”, Tanja Oksa muistuttaa.

Verkostoa pyörittävät yhteistyössä Keski-Suomen liiton kanssa Jyväskylän kaupunki ja Business Jyväskylä, Keski-Suomen kauppakamari, Keski-Suomen yrittäjät sekä biotalouden yrityskiihdyttämö BioPaavo by JAMK.

Yhteistyössä ovat myös Keski-Suomen ely-keskus ja Motiva, sekä tietysti yritykset itse.

Verkosto toimii yhteistyössä myös muiden seudullisten ja valtakunnallisten ympäristöverkostojen kanssa. Esimerkiksi hiilineutraalisuuteen, jätteettömyyteen ja kestävään kulutukseen pyrkivien FISU-kuntien Reivi-verkosto (Resurssiviisaiden yritysten ilmastoteot) on tärkeä kumppani.

Huhtikuussa YmpyräKS-verkosto järjestää useiden työpajojen sarjan otsikolla Yritys ja ilmastonmuutos. Työpajat järjestetään yhteistyössä Keski-Suomen liiton vetämän, ympäristöministeriön rahoittaman Maalaisjärkielämää-hankkeen kanssa.

”Nämä ovat hyviä paikkoja tulla pohtimaan yhdessä, mitä mahdollisuuksia ja uhkia ilmastonmuutos kullekin yritykselle tuo”, Suvi Bayr kutsuu.

Lisää tietoa tapahtumista ja verkoston toiminnasta löytyy Keski-Suomen liiton sivuilta.

 

Kuva: Tanja Oksa. YmpyräKS-verkoston avajaisia vietettiin vuosi sitten, juuri ennen koronapandemiaa.

Facebooktwitterlinkedin