Kauran sivujakeista ksylitolia ja kauraöljyä

Facebooktwitterlinkedin

FAZER – UUSIA MARKKINOITA KIERTOTALOUDEN INNOVAATIOILLA

 

Fazer Mylly ja Leipomo ovat tärkeä osa Lahtea ja Lahti tärkeä osa Fazeria – yritystä, joka on vuodesta toiseen suomalaisten eniten arvostamien brändien kärjessä.

 

Fazer Myllyllä ja Fazer Leipomoilla on Lahdessa oma laboratorio ja koeleipomo tuotekehitystä ja laadunvalvontaa palvelemassa, ja työntekijöitä kaikkiaan yli 600. Lahden alueen erinomaisia alan toimintamahdollisuuksia todistavat myös Fazerin investoinnit: 15 miljoonaa euroa tulevaan kauramyllyn laajennukseen ja käynnissä oleva yli 50 miljoonan euron investointi kauran kuoresta ksylitolia valmistavaan ksylitolitehtaaseen.

 

 

Kotimaista ksylitolia globaaleille markkinoille

 

– Lähdin muutama vuosi sitten selvittelemään, voisiko Fazerin purukumipakkauksiin painaa Hyvää Suomesta -merkin. Ajattelin niin kuin moni muu, että ksylitoli on suomalaista. Mutta kotimaisten tuotteiden käyttämän ksylitolin raaka-aine tulee pääosin Keski-Euroopasta, ja ksylitolia tuodaan aina Kiinasta asti, kertoo tehdashankkeen johtaja Anna Nicol, joka työskenteli tuolloin Fazer Makeisten strategiajohtajana.

 

Yleinen harhaluulo on myös se, että ksylitoli olisi nimenomaan koivusokeria. Kaukaa tuotava ksylitoli on kuitenkin pääsääntöisesti peräisin maissista tai pyökistä. Ksylitolia on jonkin verran myös hedelmissä ja kasviksissa.

 

Ksylitolitietouttaan laajentaessaan Anna Nicol sai selville, että myös kauran kuoresta voisi tehdä ksylitolia. Lamppu syttyi. Syntyisikö tästä kenties uusi modernin kiertotalouden innovaatio Lahteen, jossa Fazerin korkeatasoinen tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö etsii jatkuvasti uusia tapoja jatkojalostaa tuotannosta syntyviä sivuainejakeita?

 

– Nyt tontilla on rakennustyöt jo käynnissä, ja tehtaan on tarkoitus valmistua vuoden 2020 loppuun mennessä, Nicol kertoo tyytyväisenä.

 

Idean hienous on juuri siinä, että puhdas raaka-aine saadaan täysin omavaraisesti kauramyllyn sivuvirroista. Kyseessä onkin maailman ensimmäinen ksylitolitehdas, jonka raaka-aine tulee yrityksen omasta tuotannosta.

 

Laatujärjestelmä tulee olemaan huippuluokkaa täyttäen myös kosmetiikan ja lääketeollisuuden kriteerit, joten innovointi ei varmasti rajoitu vain ksylitoliin elintarvikekäytössä.

 

Vähäkalorisuuden ja kariesriskiä pienentävän terveysvaikutuksen vuoksi ksylitoli kiinnostaa monia terveellisempiä vaihtoehtoja etsiviä kuluttajia maailmanlaajuisesti. Elintarviketeollisuuden lisäksi ksylitolia voidaan käyttää muun muassa kosmetiikka- ja lääketeollisuudessa.

 

 

Kauraöljyä kosmetiikkateollisuudelle

 

– Kosmetiikka ei ole meille uusi aluevaltaus. Fazerin Mylly Lahdessa on edelläkävijä innovatiivisten kauratuotteiden kehittämisessä, ja useissa kosmetiikkatuotteissa hyödynnetään jo nyt meidän kauraöljyämme. Olemme kehittäneet sitä yli kuuden vuoden ajan, kertoo tuotantojohtaja Jarkko Arrajoki esitellen ”lahtelaista kultaa”.

Kauraöljyssä on paljon e-vitamiinia sekä hyviä rasvahappoja ja se kiinnostaa luonnollisuutensa, puhtautensa ja koostumuksensa vuoksi. Kotikokin iloksi kauppoihin on marraskuussa 2019 tullut myös uutuustuote Fazer Alku Kauraöljy, joka on valmistettu 100 % suomalaisesta kaurasta Lahden Myllyllä.

 

Lue koko juttu verkossa: www.lahtibusinessregion.fi/yritystarinat

 

Lahden seudun kiertotalousartikkelit on tuotettu yhteistyössä Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:n kanssa.

 

Kuva: ”Kiertotalouden kehitys on ollut nopeaa; loppusijoitusalue on merkittävästi pienempi kuin mihin 2000-luvun alun suunnitelmissa on varauduttu. Sen sijaan, että jätteet päätyisivät kaatopaikan penkkaan, eri materiaalivirtoja hyödynnetään mm. energian tuotannossa ja liiketoiminnassa”, kertovat kehityspäällikkö Antti Leiskallio ja energiajohtaja Mikko Rajala.

 

Kuva: ”Enää ei ole kyse siitä, että jätettä syntyisi mahdollisimman vähän. Nyt on kyse siitä, että sivuvirroista luodaan uutta tuottoisaa liiketoimintaa”, kertovat Fazer Myllyn tuotantojohtaja Jarkko Arrajoki ja Fazer ksylitolitehdas-hankkeen johtaja Anna Nicol.

 

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Facebooktwitterlinkedin