Keski-Suomi innostui kiertotaloudesta: Yli 50 kiertotaloustoimenpidettä!

Noin kaksisataa osanottajaa ja näytteilleasettajaa oli mukana Keski-Suomen kiertotalousmessuilla 21. syyskuuta 2023.
Facebooktwitterlinkedin

Keski-Suomi juhlisti pian päättyvää Circwaste-hanketta järjestämällä maakunnalliset kiertotalousmessut syyskuussa.

Keski-Suomen Circwaste-osahankkeet ovat onnistuneet virittelemään koko seutua kiertotalousyhteistyöhön.

Keski-Suomen liiton projektiasiantuntija Enni Huotari laskee, että seudulla on toteutettu viime vuosina yli 50 kiertotalouteen liittyvää toimenpidettä tai projektia.

Hyvistä käytännöistä on julkaistu 24 kiertotalousloikkaa vaikuttavien ratkaisujen tietopankissa. Circwasten aikana Keski-Suomessa on järjestetty lähes 30 kiertotalousaiheista tilaisuutta, jotka ovat keränneet yhteensä 1300 osanottajaa.

”Seitsemässä vuodessa ymmärrys kiertotaloudesta on lisääntynyt. Se ei vielä ole dna:ssa, mutta nyt ymmärretään paremmin, ettei kiertotalous ole vain jätteiden kierrätystä”, Huotari tiivistää.

Biojätteen lajittelu toimii Keski-Suomessa

Toisaalta Keski-Suomi on myös onnistunut painamaan kotitalousjätteen määrää alas ja nostamaan kierrätysastetta ylös. Biojätteen lajittelu onnistuu seudulla paremmin kuin Suomessa keskimäärin. Biojätteen määrä sekajätteen joukossa on laskenut noin 20 prosenttiin.

Muotoilutoimisto 2loopsin Laura Huovinen ja Tiina Hirvanen edistävät zero waste -kokeilukulttuuria ja ajattelutavan muutosta projekti kerrallaan.
Muotoilutoimisto 2loopsin Laura Huovinen ja Tiina Hirvanen edistävät zero waste -kokeilukulttuuria ja ajattelutavan muutosta projekti kerrallaan.

Kiertotaloustyö ei lopu, vaikka Circwaste-hanke päättyykin. Keski-Suomi on mukana esimerkiksi kansallisen kiertotalouden green dealin verkostoyhteistyössä.

Valtakunnallisen Circwaste – kohti kiertotaloutta -hankkeen päätösseminaari järjestetään 26.-27.10.23. Alueellisten Circwaste-osahankkeiden loppuseminaareja vietetään syksyn aikana ympäri Suomea, mm. Pohjois-Karjalan osahanke päättyy seminaariin 31.10.23 Joensuussa. Uudelleenkäyttöä koskevan Circwaste-osahankkeen lopputapahtuma pidetään 6.-7.11.23 Mikkelissä.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuvat: Elina Saarinen. Noin kaksisataa osanottajaa ja näytteilleasettajaa oli mukana Keski-Suomen kiertotalousmessuilla 21. syyskuuta 2023.

Facebooktwitterlinkedin