Biokaasuautoilu helpottuu Suomessa. Energiavirasto päätti tammikuussa myöntää uusia tukia biokaasun tankkauspisteille. Biokaasun tankkausasemien rakentamiseen myönnettiin yhteensä 2,8 miljoonaa euroa. Uudet…
Kierrätysmateriaali suunnittelun lähtökohtana – pieni voi olla uutta Suurta
26.10.2015
Valaisinsuunnittelija ja paperitaiteilija Irina Pått osallistui syksyn 2015 Habitaren EcoDesign-näyttelyyn Köysi-valaisimella, jolle myönnettiin näyttelyn kunniamaininta.
Köysi
Raaka-aine: käytöstä poistettu köysi
Kuva: Jarkko Översti
Halusin suunnitella valaisimen, jossa käytetään kierrätettäviä, käytöstä poistettuja materiaaleja. Suunnittelemaani tuotetta pystytään valmistamaan käsityönä pieninä sarjoina. Tuotanto voidaan toteuttaa esim. kuntouttavana työtoimintana edistäen heikommassa asemassa olevien henkilöiden työllistymistä luomalla heille mielekästä tekemistä.
Vaikutukseltaan pienimuotoiseen suunnitteluuni on vaikuttanut myös lainsäädännössä tapahtuvat muutokset. Esimerkiksi tekstiilijätettä ei tulevaisuudessa saa toimittaa kaatopaikoille. Poistotekstiileille on jo löydetty (Poistotekstiileistä uutta kuitua) ja on löydyttävä edelleen muita keinoja uudelleenkäytölle tai hävittämiselle.
Kilpi
Raaka-aine: silkki-sametti-puuvillajäte
Kuva: Jarkko Översti
Edellisen vuoden 2014 EcoDesign-näyttelyyn suunnittelin Kilpi-valaisimen, jonka raaka-aine oli tekstiiliteollisuuden ylijäämästä jauhettu silkki-sametti-puuvillasilppu.
Köysi litteänä. Kuva: Jarkko Översti
Köysi-valaisimen varjostin laskostuu litteäksi. Tuote on mahdollista pakata pizzalaatikon tyyppisiin pahvilaatikoihin, koska valmiin valaisimen vaatima pakkaustilavuus on pieni. Käytön jälkeen pahvipakkaus on mahdollista kierrättää edelleen.
EcoDesign-näyttelyt ovat haasteita, joihin osallistumalla saa uusia oivalluksia työskentelyyn. Näyttelyn perusidea on esitellä nimensä mukaisesti ekologista muotoilua. Vuosittain vaihtuvat teemat haastavat meitä muotoilijoita pohtimaan, mitä ja miten materiaaleja voi käyttää. Suunnittelun avulla on mahdollista luoda kierrätysmateriaalille ja siitä valmistettavalle uudelle tuotteelle aineetonta lisäarvoa. Näyttelyyn suunniteltavan tuotteen valmistusprosessi, pakkaaminen ja logistiikkakin pitää suunnitella huomioiden eri vaiheiden ympäristövaikutukset.
Useat tuotteen kestävyyteen ja kierrätettävyyteen vaikuttavat ratkaisut tehdään suunnitteluvaiheessa. Me suunnittelijat olemme etuoikeutetussa asemassa rakennettaessa tulevaisuuden tuotteita. Tuotteita, jotka kestävät, ovat korjattavissa ja elinkaarensa lopussa voidaan kierrättää.
Olisikin toivottavaa, että tulevaisuudessa kestävyys, korjattavuus ja kierrätettävyys olisivat kaikkien tuotteiden ensisijaisia vaatimuksia.
Olen sekoitus uteliasta tutkijatyyppiä ja taidekoulutuksen (Taideteollinen korkeakoulu) saanutta muotoilijaa, joka on päätynyt paperitaiteeseen sekä paperivalaisinten ja -lyhtyjen suunnitteluun ja valmistukseen. Valmistuksessa olen tähän mennessä käyttänyt metalli- tai ruostumatonta teräsverkkoa, joka on kierrätettävää, tai yhdistänyt edellä mainittuja paperiin, useimmiten pellavakuitupaperiin. Pellavatuotteet kovetetaan ympäristöystävällisellä aineella. Tällä tekniikalla syntyy kaunis ja kestävä lopputulos, mallisto, johon kuuluu kymmeniä eri valaisimia.
Irina Pått
Valaisinsuunnittelija ja paperitaiteilija
www.finnishdesigners.fi
www.lumidesign.fi
www.ecodesign.fi/catalogs/IrinaPått
Henkilökuva: Jukka Olkkonen