Uutta bisnestä pakkauskonsultoinnista

Facebooktwitterlinkedin

Kierrätysalan eksperteillä on paljon tietoa materiaalien kierrätyskelpoisuudesta. Tämä tieto olisi arvokasta pakkausten suunnittelijoille, kun brändiomistajat pyrkivät vastaamaan kuluttajien toiveisiin ja tuomaan markkinoille aiempaa kestävämpiä ja kierrätettäviä pakkausratkaisuja.

Muovipakkausjätteestä uusiomuovia pakkaustenkin raaka-aineeksi jalostava Fortum näkee, että pakkaussuunnittelun konsultoinnista saattaa tulevaisuudessa avautua jollekin sopivalle toimijalle uusi bisnesalue. Yhtiö ei kuitenkaan ole itse tehnyt päätöstä lähteä tähän liiketoimintaan.

 

Kierrätystiedolle tarvetta

Fortum Waste Solutions kierrättää Riihimäellä muovipakkausjätettä ja jalostaa siitä uusien muovituotteiden raaka-ainetta, uusiomuovigranulaattia. Kaikesta Riihimäelle tulevasta pakkausmuovijätteestä noin 55 prosenttia kiertää tällä hetkellä korkealaatuisiksi, asiakkaan vaatimiksi Circo-uusiogranulaattilaaduiksi. Tähän saakka uusiomuoville ei ole ollut riittävästi kysyntää pakkaus- tai tuotevalmistajien piirissä, mutta tilanne on muuttumassa:

”Kansainväliset toimijat ovat viime vuosina muuttaneet ympäristöpolitiikkaansa. Yhä enemmän tuotteita myydään sillä argumentilla, että tuotteessa on kierrätysmuovia. Olemme kuulleet isoilta yhtiöiltä lausuntoja, että he haluavat tehdä tuotteensa kierrätettäviksi tai kierrätysmateriaaleista”, kertoo Fortumin kierrätysliiketoiminnan johtaja Toni Ahtiainen.

 Kierrätyksen nimeen ovat puhuneet esimerkiksi Ikea, Evian, L’Oreal, Unilever ja Adidas. Fortumin Circo-uusiomuovigranulaateista valmistetaan jo esimerkiksi Sinituotteen siivoustuotteita, Orthexin kodintarvikkeita ja Amerplastin Essi-kiertokassia. Fortum on konsultoinut jo pakkaajia tavoista käyttää uusiomuovia raaka-aineena.

”Tällä hetkellä teemme jonkin verran pakkaussuunnittelijoiden konsultointia, mutta taatusti on kysyntää kaupallisellekin konsultointityölle. Näen tässä markkinaraon sopivalle toimijalle. Pakkaussuunnittelijoilla on tarvetta materiaalien kierrätysosaamiselle”, Ahtiainen sanoi Kivo ry:n järjestämillä Kiertotalouspäivillä toukokuussa Jyväskylässä.

 

Kuva: Sinituote. Uusiomuovigranulaatista valmistetaan pakkauksia, rakennustuotteita ja käyttöesineitä. Esimerkiksi Sinituotteen kodintavaroiden raaka-aineena käytetään uusiomuovia.

Facebooktwitterlinkedin