22.8.2014 EU:n nykyinen rakennus- ja purkujätteen kierrätystavoite ei johda ympäristön kannalta parhaisiin hyödyntämistapoihin vaan suosii maantäyttöä, toteaa laaja pohjoismainen tutkimus.…
Kiertotaloudella rooli EU:n puhtaan teollisen kehityksen ohjelmassa




Euroopan komissio esitteli helmikuussa puhtaan teollisen kehityksen ohjelmansa (Clean Industrial Deal, CID).
Tavoitteena on vahvistaa EU:n teollisuuden kilpailukykyä ja häiriönsietokykyä muun muassa tarjoamalla sadan miljardin euron rahoitusta puhtaaseen valmistukseen.
Kiertotalous on keskeinen osa ohjelmaa. Komissio perustaa mekanismin kriittisten raaka-aineiden kysynnän koordinointiin.
Kiertotaloussäädös on tulossa vuonna 2026. Se tavoittelee materiaalien 24 prosentin kiertoastetta vuoteen 2030 mennessä.
CIDiin sisältyvät myös maaliskuussa julkaistava autoteollisuuden toimintasuunnitelma sekä oma toimintasuunnitelmansa teräs- ja metalliteollisuudelle.
Omnibus-paketteihin myös kemikaaliasiat
Komissio julkaisi samalla työohjelmansa vuodeksi 2025.
Siinä painopiste on hallinnollisen taakan vähentämisessä ja EU:n sääntöjen yksinkertaistamisessa. Ensimmäiset tätä periaatetta ajavat omnibus-paketit on jo julkaistu.
Komissio kaavailee myös kemikaaliasetus REACHin tuoman hallinnollisen taakan keventämistä.
Suomen Kierrätysteollisuus ry peräänkuuluttaa REACHin kokonaisvaltaista arviota niin, että asetus tukisi aidosti materiaalien kierrätystä ja uusiokäyttöä.
Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti
Kuva: Adobe Stock. Viime EU-parlamenttikaudella puhuttiin Green Dealistä, nyt puhutaan ”sidistä” eli Clean Industrial Dealistä (CID).


