Kuntien jätelaitokset haastoivat Fortumin oikeuteen

Facebooktwitterlinkedin

Lounaisen Suomen hankintarenkaan jätelaitokset Lounais-Suomen Jätehuolto Oy, Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy ja Rauman Seudun Jätehuoltolaitos ovat haastaneet Fortum Waste Solutions Oy:n (Fortum; ent. Ekokem Oyj) oikeuteen, koska Fortum on jätelaitosten käsityksen mukaan perusteetta vetäytynyt yhdyskuntajätteiden hyödyntämispalvelua koskevan hankintasopimuksen tekemisestä. Kanne on vireillä Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Jätelaitokset vaativat Fortumilta vahingonkorvausta yhteensä 720 221,97 euroa hukkaan menneen kilpailutuksen aiheuttamien vahinkojen vuoksi. Lounaisen Suomen hankintarenkaan jätteiden hyödyntämiskilpailutus jouduttiin keskeyttämään, kun Fortum kieltäytyi keväällä 2017 tekemästä sopimusta antamansa tarjouksen ja hankintarenkaan jätelaitosten tekemien hankintapäätösten mukaan.

Jätelaitokset katsovat, että Fortum syyllistyi sopimuksentekorikkomukseen kieltäytyessään tekemästä hankintasopimusta.

”Fortum vetäytyi näkemyksemme mukaan perusteetta hankintasopimuksesta sen jälkeen, kun sen tarjous oli jo määräajan puitteissa hyväksytty ja kun osapuolet olivat jo pitkään neuvotelleet hankintasopimuksen yksityiskohdista. Sopimus jätteiden hyödyntämispalvelusta olisi pitänyt solmia hankintapäätösten mukaan”, LSJH:n toimitusjohtaja Jukka Heikkilä toteaa.

 

”Kilpailutus meni hukkaan”

Hankinnan mukaisessa kilpailutuksen voittaneessa ratkaisussa Fortum olisi rakentanut jätevoimalan Salon Korvenmäkeen. Fortum ei kuitenkaan suostunut toteuttamaan jätteiden hyödyntämispalvelua hankintarenkaalle.

”Vaadimme, että Fortum korvaa jätelaitoksille hukkaan menneestä kilpailutuksesta aiheutuneet vahingot”, Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja Immo Sundholm kertoo.

 

Valitukset viivästyttivät

Hankintarengas pyysi toukokuussa 2014 tarjouspyynnöllä tarjouksia yhdyskuntajätteiden hyödyntämispalvelua koskevassa julkisessa hankinnassa. Fortum (silloinen Ekokem) antoi syyskuussa 2014 tarjouksen, jonka hankintarengas hyväksyi.

Pitkä oikeusprosessi viivästytti hankintaa vuoteen 2017 saakka. Fortum katsoi, että sen tarjouksen voimassaoloaika oli mennyt tällä välin umpeen ja ilmoitti hankintarenkaalle, ettei yhtiö rakennakaan Salon Korvenmäkeen jätevoimalaa. Fortum olisi toivonut uutta tarjouskisaa, jossa olisi huomioitu aiempaa tarjousta paremmin myös yhdyskuntajätteen kierrätys materiaalina.

Lounaisen Suomen Hankintarengas etsi kierrätysratkaisuja kilpailutusta tehdessään jo vuonna 2014, mutta silloin kierrätystä korostavia kokonaisratkaisuja ei tarjottu.

 

Ekovoimalahanketta vetää ex-fortumlainen

Loppuvuodesta 2017 Lounais-Suomen Jätehuolto Oy ja Salon Kaukolämpö Oy perustivat Lounavoima Oy:n rakentamaan Salon Korvenmäkeen jätteenpolttolaitoksen. Yhtiön toimitusjohtajaksi tuli entinen fortumlainen, Petri Onikki. Ekovoimalaitokseksi ristitty hanke sai toukokuussa 2018 ympäristöluvan. Laitoksen on tarkoitus olla toiminnassa vuonna 2021.

 

Kuva Scanstockphoto. Lounaisen Suomen jätelaitokset katsovat, että niiltä paloi rahaa turhaan, kun hankintakisan voittaja ei toteuttanutkaan jätelaitosten kilpailuttamaa ratkaisua.

Facebooktwitterlinkedin