Kuusiselän kaatopaikalta puhdasta energiaa

Facebooktwitterlinkedin

19.6.2017

 

EU:n pohjoisin tavanomaisen yhdyskuntajätteen kaatopaikka Rovaniemen Kuusiselällä on muuttumassa paitsi energiaomavaraiseksi, myös puhtaan energian tuottajaksi kiertotalousinvestointien ansiosta.

Vuonna 2020 suljettava kaatopaikka tuottaa pian sekä aurinkoenergiaa, kaatopaikkakaasuilla tuotettua lämpöä ja sähköä että tuulienergiaa.

 

Tuulialfa Oy suunnittelee alueelle tuulivoimalan rakentamista. Tuulivoiman käytön yleiskaava valmistunee syksyllä. Investoinnin suuruus on rakennusvaiheessa noin 40 miljoonaa euroa.

Lapin ammattikorkeakoulu laatii Kuusiselästä energiatehokkuutta parantavaa tutkimushanketta.

 

Napapiirin Residuum on käynnistänyt Kuusiselän kaatopaikalla kiertotaloushankkeita, joihin se on saanut energiantuotannon investointitukea Tekesiltä. Kaatopaikan tuotantohallin katolle on asennettu 38 aurinkopaneelia. Viime vuonna kaatopaikalle on rakennettu kuusi kaasunkeräyskaivoa ja imuputkistot, jotta kaatopaikkakaasut saataisiin talteen.

Ensi vuonna kaatopaikalle, pumppaamon viereen, on tulossa 900 kW:n mikroturbiinilaitos, jolla kaasut saadaan hyödynnettyä lämpönä ja sähkönä. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat vähän yli miljoona euroa.

Napapiirin Residuum hakee parhaillaan yrityskumppania lämpöenergian käyttäjäksi.

Facebooktwitterlinkedin