Lounavoiman johtoon konkari Fortumilta

Facebooktwitterlinkedin

Vaikka Fortum (tai entinen Ekokem) ei lopulta rakentanutkaan Saloon aiemmin suunnittelemaansa lounaisen Suomen jätteenpolttolaitosta, Salon voimalaitoshankkeen toteuttamiseen perustetun Lounavoima Oy:n johtoon astuu pitkän linjan ekokemiläinen.

Energiatekniikan diplomi-insinööri Petri Onikki aloittaa toukokuussa Lounavoima Oy:n toimitusjohtajana. Onikki on Fortumin business development manager.

”Tänä vuonna olisi tullut täyteen 21 vuotta Ekokemillä ja Fortumilla”, Onikki laskee.

Lounavoimassa Onikin tärkein tehtävä lähivuosina on Salon Korvenmäen ekovoimalaitoksen rakennushankkeen toteuttaminen. Onikki on toimitusjohtajana vastuussa myös yhtiön toiminnan käynnistämisestä sekä Lounavoiman organisaation muodostamisesta.

”Otan uuden haasteen vastaan innoissani ja hyvillä mielin”, Onikki sanoo.

Onikki on työskennellyt kiertotalous- sekä jätteestä energiaa -hankkeiden parissa koko työuransa. Hänellä on kokemusta hankkeiden toteutuksesta Suomessa ja ulkomailla. Onikki on vastannut laitosten operoinnista sekä liiketoiminnan vetämisestä.

Onikki toimi projektinjohtajana myös Riihimäelle rakennetussa kiertotalouskylässä. Siinä sekajätteestä lajitellaan mahdollisimman paljon materiaaleja kierrätyskäyttöön lajittelulaitoksissa. Vasta kierrätykseen kelpaamaton jäte ohjautuu energiakäyttöön.

Hän uskoo voivansa hyödyntää aiempaa kokemustaan prosessivalinnoissa, laiteratkaisuissa ja rakennusprosessissa. ”Kokemuksellani voi olla vaikutusta kustannuksiinkin”, Onikki toivoo.

 

”En sulje pois lajittelulaitosta”

Onikin mukaan jätteenpolttoratkaisu tukee kierrätystä ja kiertotalouden kokonaisuutta, koska sekajätteessä on elementtejä, jotka eivät nykytilanteessa kelpaa kierrätykseen. Kierrätyksen lisäämisen ratkaisuille hän on avoin, eikä sulje pois lajittelulaitoksenkaan toteuttamista Saloon tai Turkuun.

”En sulje pois mitään kierrätysratkaisua, en lajittelulaitostakaan. Keskitytään nyt kuitenkin ensin jätteenpolttolaitoshankkeen käynnistämiseen ja suunnitellaan sitten tulevaa strategiaa.”

Tavoitteena on, että ekovoimalaitos käynnistyisi vuonna 2021.

Ekovoimalaitoshankkeen esisuunnittelijaksi on valittu ÅF-Consult Oy. Onikki tuntee konsultin ”läpikotaisin”. Yritys toimi esisuunnittelu- ja toteutuskonsulttina muun muassa Riikinvoiman ja Tammervoiman projekteissa.

”Jokainen projekti on uusi haaste, joten on erittäin kiinnostavaa olla mukana Korvenmäen ekovoimalaitoshankkeen suunnittelussa”, sanoo esisuunnittelusta vastaava projektipäällikkö Peter Kling.

Lounavoiman hallituksen puheenjohtaja Jukka Heikkilä on tyytyväinen siitä, että parhaat mahdolliset tekijät on saatu toteuttamaan seudullisesti merkittävää hanketta.

”Petri Onikilla on erittäin hyvät referenssit sekä voimalaitos- että kiertotalouspuolelta. Olemme erittäin tyytyväisiä, että saimme hänet mukaan.”

”Lounaisen Suomen oma jäte-energiaratkaisu on vihdoin toteutumassa. Hyötyjinä ovat kaikki alueen asukkaat”, Heikkilä summaa.

Hän uskoo, että Lounavoimasta rakentuu 10-25 työntekijän organisaatio riippuen siitä, mitkä palvelut ostetaan ulkopuolelta.

 

Facebooktwitterlinkedin