23.6.2016 Kiertotalouteen kohdistuu suuria odotuksia. Toisaalta siihen siirtymällä toivotaan luonnon kuormituksen vähenevän, toisaalta sen toivotaan luovan uusia mahdollisuuksia liiketoiminnalle ja…
Luomuruokia, ruokalistojen suunnittelua, toimiva keittiö – Ruokapalvelujen vastuullisuustyöhön kuuluu monta palasta
Ruokapalveluiden vastuullisuustyön apuna on nyt uusi työkalu, kun vastuullinenruokapalvelu.fi -sivusto julkaistiin syyskuun lopussa.
Sivuston ovat tuottaneet maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelmassa Savon koulutuskuntayhtymän, Ammattikeittiöosaajat ry:n, Ruokatiedon ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun asiantuntijat yhdessä kymmenen julkisia aterioita valmistavan ruokapalvelutoimijan kanssa.
Vastuullinen ruokapalvelu- ohjelma on valmistunut kolmen vuoden kehitystyön aikana. Vastuullisuustyöstä tulee parhaimmillaan järjestelmällistä ja mitattavaa sekä vaikuttavaa. Suunnitelman avulla edistetään kestävän kehityksen mukaisia taloudellisia, ekologisia, sosiaalisia ja kulttuurisia tavoitteita.
Vastuullisuusohjelman kolme vaihetta
Ohjelman tekeminen alkaa alkukartoituksella, joka on jaettu kuuteen teemaan.
Mukana on esimerkiksi ruokalistasuunnittelun pohdintaa monesta näkökulmasta, kuten kuinka huomioidaan vegaaniruokailijat, hankitaanko raaka-aineet vastuullisesti ja millainen on ruoan hiilijalanjälki.
Alkukartoituksen pohjalta laaditaan vastuullisuussuunnitelma. Ohjelma sisältää myös raportointimallin, joka auttaa ruokapalveluita esittelemään tärkeimmät, konkreettiset onnistumiset.
Vastuullisuusohjelman viestintäohje sisältää tietoa viestinnän periaatteista ja antaa vinkkejä vastuullisuusviestintään.
Vastuullinen ruokapalvelu -kehitysohjelman toimijat kannustavat kaikkia ruokapalveluja tutustumaan ohjelmaan ja ottamaan sen käyttöön.
Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti
Kuva: Sakky. Vastuullinen ruokapalvelu -ohjelma tuotti mm. apuvälineitä kestävyysviestintään.