Maailman kiertotalousfoorumissa osanottajia 140 maasta – ”Laitetaan talouskasvu tuottamaan luontoa”

WCEF2023
Facebooktwitterlinkedin

Maailman kiertotalousfoorumi (WCEF, World Circular Economy Forum) on pidettiin kesän alussa Helsingissä.

Vuonna 2017 Helsingissä ensimmäistä kertaa järjestetty foorumi on kasvanut maailman suurimmaksi kiertotalousalan tapahtumaksi.

Paikan päällä Messukeskuksessa oli yli kaksi tuhatta osanottajaa yli sadasta maasta. Etäyhteyksien ja paikallisten studioiden kautta WCEF tavoitti yli kuusi tuhatta ihmistä 140 maassa.

Kolmasosa osanottajista edusti rahoitus- ja liiketoimintasektoreita. Tapahtumaan osallistui myös suuri määrä nuoria. Joka neljäs osanottaja oli alle 35-vuotias. Lue lisää nuorten osanottajien ajatuksista.

Janez Potočnik

IRP kumppaniksi

Kansainvälisen resurssipaneelin (International Resource Panel, IRP) rinnakkaispuheenjohtaja Janez Potočnik kertoi WCEF:n avajaisissa, että Sitra IRP ryhtyvät strategisiksi kumppaneiksi kiertotalouden edistämisessä. Näin myös WCEF:n järjestämisessä painottuu jatkossa entistäkin enemmän tiedeyhteisön rooli.

IRP julkaisee globaalin resurssien käytön outlook -raportin vuonna 2024. Edellinen raportti on vuodelta 2019.

Uusi katsaus tutkii, kuinka luonnonvarat saadaan riittämään täyttämään ihmisten tarpeet sen sijaan, että vain kiihdytetään kasvua kasvun vuoksi. Potočnikin mukaan BKT-mittari tulisi korvata paremmin hyvinvointia kuvaavalla mittarilla, ja ottaa huomioon tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus resurssien käytössä ja arvon jakautumisessa.

”Suhteemme luontoon ei ole tasapainossa. Kestävyystoimien taustalla on kysymys siitä, tuleeko tulevaisuus olemaan vihreä ja kiertotalouden mukainen, vai tuleeko tulevaisuutta ollenkaan”, Potočnik sanoi avajaispuheenvuorossaan.

Parituhatta päivää aikaa

Nordic Innovationin toimitusjohtaja Svein Berg huomautti avajaisissa 30.5.23, että maailmalla on aikaa täyttää Pariisin ilmastosopimuksen ja biodiversiteettisopimuksen tavoitteet tarkalleen 2408 päivää.

”Meidän pitää toimia nyt. Meidän kokemuksemme mukaan moni yritys haluaisi toteuttaa muutoksen kiertotalouden mukaiseen liiketoimintaan, mutta teollisuus ja yritykset kaipaavat esimerkkejä ja inspiraatiota siihen, kuinka toteuttaa transformaatiota itsekin”, Berg sanoi.

Hän näkee maailman kiertotalousfoorumin oivana areenana hyvien kokemusten vaihtamiseen. Berg muistuttaa, että jokainen yritys on osa arvoketjua ja ekosysteemiä, joten siirtymä kiertotalousmalliin edellyttää toimintatapojen laajaa, sektorirajat ja yritysrajat ylittävää muutosta.

Luontokato nousee politiikkaan

Luontokadon torjuminen oli yksi tapahtuman avainteemoista.

Sitra lanseerasi tapahtumassa kutsun yrityksille ja organisaatioille tuoda esille kiertotalousratkaisuja, jotka toimivat luonnon hyväksi, biodiversiteettiä vahvistaen.

Juuri tapahtuman alla Sitra julkaisi myös ehdotuksensa tulevalle Euroopan komissiolle vihreän kehityksen seuraavaksi ohjelmaksi. Siinä kiertotalous ja luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen ovat keskeisessä roolissa.

Sitran ylijohtaja Jyrki Katainen uskoo, että luontokadon torjumisesta tulee viiden vuoden sisällä yhtä suuri poliittinen kysymys kuin ilmastonmuutoksen hidastaminen on ollut viime vuosina.

Yli kaksi tuhatta osanottajaa oli läsnä WCEF2023-tapahtumassa.

Markkinat tuottamaan kestävyyttä?

Katainen sanoi WCEF:n tiedotustilaisuudessa ja omassa avajaispuheenvuorossaan, että markkinatalous voitaisiin valjastaa kestävyyssiirtymän toteuttamiseen paljon nykyistä voimallisemmin. Hän muistuttaa, ettei markkinataloudella ole muita arvoja tai tavoitteita kuin ne, mitä ihmiset itse sille asettavat.

”Markkinat tuottavat sitä, mitä pyydämme niiden tuottavan. Kymmenen tuhannen euron kysymys on, miten markkinatalous voisi tuottaa enemmän luontoa.”

Kataisen mukaan on tunnistettava, että hyvinvointi riippuu talouskasvusta, mutta kasvu ei voi olla mitä tahansa vaan laadullisesti kestävää. Tähän tarvitaan markkinaregulaatiota.

”Kiertotalous on tähän ratkaisu. Mitä enemmän käytämme jo kierrossa olevia resursseja, sitä vähemmän tarvitaan neitseellisiä luonnonvaroja, mikä voi auttaa suojelemaan luontoa.”

Avajaisten paneelin kaikki osanottajat – Tetra Pakin varapresidentti Roberto Franchitti, Insight Mining Expertsin toimitusjohtaja Patience Mpofu, Metsä Groupin johtaja Ilkka Hämälä, Nordic Investment Bankin toimitusjohtaja André Küüsvek ja Maailmanpankin ympäristö- ja luonnonvarajohtaja Valerie Hickey uskovat, että on mahdollista luoda uudistavuuteen (regeneratiiviisuuteen) tähtäävä teollinen järjestelmä.

Maailman kiertotalousfoorumin järjestävät Sitra ja Nordic Innovation yhteistyössä yli 20 kansainvälisen kumppaniorganisaation kanssa. Päätapahtuma pidettiin 30.-31. toukokuuta 2023, mutta oheisohjelma jatkuu pitkään. Kiertotalousaiheisia paikallisia tapahtumia järjestetään ympäri maailmaa vielä pitkin kesää.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset

Kuvat: Elina Saarinen.

Artikkelia muokattu 14.6.23: Muutettu aikamuotoa imperfektiin tapahtuman päätyttyä.

Facebooktwitterlinkedin