Materiaalitori uudistui – Tietoalusta ja työkalu kiertotalouden ja teollisten symbioosien edistämiseen

Kuva: Motiva. Esimerkiksi monia rakennuksista purettuja osia voisi käyttää uudelleen. Materiaalitori auttaa yhdistämään osien tarjoajat ja tarvitsijat.
Facebooktwitterlinkedin

Huhtikuussa 2019 lanseerattu kierrätysmateriaalien tuottajien ja hyödyntäjien kohtaamispaikka, jätteiden ja sivuvirtojen digitaalinen tietoalusta Materiaalitori.fi on uudistettu.

Materiaalitorissa voi tarjota kiertotalous- ja jätehuoltopalveluja, etsiä omille jätteille ja sivuvirroille käsittely- ja kierrätyspalveluja sekä julkaista näihin liittyviä ilmoituksia. Alustan avulla voi myös saattaa uudelleenkäyttöön tai hyödynnettäväksi ylijäämää, sivuvirtoja tai muita materiaaleja ja tuotteita. Lisäksi alusta toimii kiertotalouden asiantuntijoiden kohtaamispaikkana.

”Toivomme, että Materiaalitoriin tulee paljon uusia, aktiivisia ja rekisteröityneitä käyttäjiä. Kannattaa käydä tutustumassa”, Motivan johtava asiantuntija Ilkka Hippinen kutsuu.

TSV-palveluiden tarve selville

Alusta rakennettiin alun perin palvelemaan jätelakiuudistuksessa esiin tulleita tarpeita.

Ympäristöministeriön omistamaa ja Motivan hallinnoimaa alustaa käytetään yhä esimerkiksi sen todentamiseen, onko tietyistä jätteenkäsittelypalveluista markkinapuutetta. Jos yritys tai organisaatio ei löydä markkinoilta tarvitsemaansa jätehuoltopalvelua, se voi pyytää kunnalta toissijaiseen vastuuseen perustuvaa jätehuoltopalvelua (TSV-palvelua). Sekä markkinapuutteen todentamisen että TSV-palvelupyynnön voi tehdä kätevästi Materiaalitorilla.

”Nyt kun lakisääteinen osio rullaa, haluamme luoda Materiaalitorista työkalun kiertotalouden ja teollisten symbioosien edistämiseen laajemminkin ja siihen, että materiaalit saadaan kiertoon ja uudelleenkäyttöön”, Hippinen kertoo.

Materiaalitori on uudistunut.

Ylijäämästä kannattaa ilmoittaa

Uudistustyö pohjautuu käyttäjiltä saatuihin kokemuksiin ja palvelumuotoiluosaamiseen. Visuaalinen ilme on päivittynyt. Alustaan on tehty muutoksia, jotka palvelevat helppokäyttöisyyttä.

Suuri muutos on se, että nyt Materiaalitoriin liittyy infosivusto, joka opastaa erilaiset käyttäjät oikealle polulle ja antaa jätehuoltoon ja kiertotalouteen liittyvää tietoa. Infosivustolta löytyy myös ajankohtaisia uutisia ja tapahtumia. Motivan ja Poutapilvi Oy:n toteuttama infosivusto toimii Kiertotalous-Suomen kumppanuussivustona.

Materiaalitori on kerännyt neljässä vuodessa noin 2 400 rekisteröitynyttä käyttäjää. Uudistuksen tavoite on lisätä Materiaalitorin käyttöä.

”Jotta saamme kiertotaloutta edistettyä, yritysten on hyvä olla avoimia virroistaan ja materiaaleistaan. Jos niitä ei tuoda tarjolle, kukaan ei lähde niitä hyödyntämään.”

Uudistus onkin herättänyt kiinnostusta. Esimerkiksi aihetta koskenut Kiertotalous-Suomen Teams-tietoisku keräsi linjoille reilusti yli sata osanottajaa.

Purkuosat uudelleenkäyttöön

Uudistunut Materiaalitori on kiertotalouden markkinapaikka yrityksille ja organisaatioille.

Alustan avulla voi pian edistää myös esimerkiksi purettujen rakennusosien ja muidenkin teollisuuden alojen materiaalien uudelleenkäyttöä.

Ensi vuoden alkuun mennessä Materiaalitoriin rakennetaan rajapinta esimerkiksi Purkukartoitus.fi-sivustoon. Tarkoitus on, että purkukartoituksessa uudelleenkäyttöön kelpaavaksi todetut rakennusosat ja -tuotteet voisi listata suoraan tarjolle Materiaalitorille.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Motiva. Esimerkiksi monia rakennuksista purettuja osia voisi käyttää uudelleen. Materiaalitori auttaa yhdistämään osien tarjoajat ja tarvitsijat.

Facebooktwitterlinkedin