Mitä yhteistä on rikoksien ehkäisyllä ja kiertotaloudella? – Topi Turunen paljastaa, mistä idea 25 kiertotalouskikkaan sai alkunsa

CICAT2025-hankkeen päätösjuhla marraskuussa 2023. Kuva: Vesa-Matti Väärä.
Facebooktwitterlinkedin

Suomen ympäristökeskuksen tutkija Topi Turunen, mikä on kiertotalouskikkasi?

”Olemme CICAT2025-hankkeessa tehneet 25 kiertotalouden kikan kokoelman.

Näillä kikoilla tarkoitetaan monitieteellisen hankeryhmämme tutkimukseen perustuvia matalan kynnyksen toimenpiteitä, joilla kiertotaloutta voidaan edistää helposti, mutta vaikuttavalla tavalla!

Näiden 25 kikan joukosta löytyy kikkoja erilaisille toimijoille: julkiselle sektorille, yrityksille, säätiöillä ja yksittäisille kuluttajille. Jokainen varmasti pystyy sieltä tunnistamaan itsensä ja katsomaan helppoja tapoja edistää kiertotaloutta pienillä teoilla, joista kuitenkin yhdessä seuraa suuria vaikutuksia. CICAT2025-hankkeen kiertotalouden kikat on julkaistu hankkeen nettisivuilla.

Kikat on kirjoitettu helposti avautuviksi ja niihin on tehty upea, ajatuksia herättävä kuvitus.”

Topi Turunen kiertotalouteen ja ympäristöoikeuteen erikoistunut tutkija, joka toimii työpakettijohtajana kiertotalouden katalyyttejä käsittelevässä CICAT2025-hankkeessa. Kuva: Moona Puuskari.
Topi Turunen kiertotalouteen ja ympäristöoikeuteen erikoistunut tutkija, joka toimii työpakettijohtajana kiertotalouden katalyyttejä käsittelevässä CICAT2025-hankkeessa. Kuva: Moona Puuskari.

Mistä ajatus lähti?

”Ajatus kikoista tuli alun perin hankkeen alussa mukana olleelta Leila Suvantolalta. Häntä olivat innoittaneet rikosten ehkäisyyn tehdyt ”25 techniques of crime prevention”, joissa oli tunnistettu yksinkertaisia tapoja vähentää rikollisuutta.

Tällaisia keinoja olivat esimerkiksi katuvalojen lisääminen tai ryhmäpainetta vähentävät kampanjat. Jos näin pienet asiat voivat vähentää vakavia rikoksia, niin miksi näihin toimiin ei ryhdyttäisi?

CICAT2025-hankkeessa ajateltiin, että tällainen ajattelutapa toimii rikollisuuden vähentämisen lisäksi varmasti myös kiertotalouden edistämisessä. Lisäksi kun jokainen voi löytää itselleen sopivia pieniä toimia kiertotalouden edistämiseen, lisää se toimijuutta ja innostaa entistä enemmän olemaan mukana kestävyysmurroksessa.”

Mihin arjen epäkohtaan kaipaisit kipeimmin kiertotalousratkaisua?

”Ylikuluttaminen on visainen pulma. Vaikka varmasti miltei kaikki ovat kuulleet maailman ylikulutuspäivästä ja ymmärtävät, etteivät maapallon resurssit ole rajattomat, kulutustottumuksissa ei näy tarvittavaa muutosta

Käytännössä ylikulutukseen puuttuminen on hankalaa, koska useimmiten ihmisten arkisiin valintoihin puuttumista pidetään epätoivottavana ja toisaalta esimerkiksi vapaaehtoisuuteen ja informaatioon perustuvan ohjaamisen vaikuttavuutta voidaan pitää heikkona.”

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuvat: Vesa-Matti Väärä ja Moona Puuskari. Topi Turunen on kiertotalouteen ja ympäristöoikeuteen erikoistunut tutkija, joka toimi työpakettijohtajana kiertotalouden katalyyttejä käsittelevässä CICAT2025-hankkeessa ja työskentelee nyt tutkijana Suomen ympäristökeskuksessa. Pääkuvassa Turunen vasemmalla, kuva on otettu CICAT2025-hankkeen päätösjuhlassa marraskuussa 2023.

Facebooktwitterlinkedin