2.12.2016 Suomalaisten Kemistien Seura on perustanut palkinnon, jonka avulla se pyrkii nostamaan valokeilaan kemian roolin kiertotalouden kehittämisessä. ”Suomalaisten Kemistien…
Moona Kansanen teki vaatemalliston suomalaisten poistofarkuista
Sakset käteen ja menoksi! Tamperelainen Moona Kansanen on aina halunnut tehdä itse ja nähdä kättensä jäljet. Kun hän kymmenisen vuotta sitten harmitteli, miksi reisistä puhki kuluneet mutta muuten hyväkuntoiset farkut pitäisi heittää pois, saksiin tarttumisesta tulikin alku tulevaisuuden yrittäjäuralle.
Kansanen leikkeli farkut palasiksi ja ompeli tilkuista kankaan, ja kankaasta kaavan kautta farkut. Idea toimi. Kansanen päätti hakea palafarkkukankaalle ja sen designille mallisuojaa.
Oman yrityksen perustaminen ei ollut heti selvää. Meni aikaa, että Kansanen sai kerättyä rohkeutta ja tarvittavat resurssit. Pala palalta yrityskonsepti alkoi valmistua — aivan kuten Piece Of Jeansin farkkukangaskin.
Kaksi vuotta sitten oma yritys aloitti toimintansa. Kansanen lanseerasi verkkokaupan, joka myy juuri tähän kierrätyskuosiin pohjautuvia Piece Of Jeans -farkkuvaatteita, -kasseja ja -koruja.
”Kasvu on ollut huimaa. Ihmiset ovat yhä valmiimpia kiinnittämään huomiota vastuullisuuteen ja ekologisuuteen myös pukeutumisessa”, Kansanen näkee.
Hän tähtää siihen, että jonain päivänä verkkokaupan myynti ylittäisi miljoonan euron rajan. Kansainväliset markkinat houkuttelevat.
Kansainvälistymistä puoltaa sekin, että tekstiilijätteen vähentäminen ei ole yksin Suomen ongelma. Pikamuodin haittoihin on herätty ympäri maailmaa.
Kansanen on suunnitellut itse kaikki myytävät tuotteet.
Materiaalin hän hankkii yritysyhteistyönä, suomalaisista kierrätyskeskuksista ja tekstiiliä kerääviltä jätelaitoksilta kuten Lounais-Suomen Jätehuollolta. Kansasen yritys on näkyvästi mukana esimerkiksi tänä keväänä vauhtiin pääsevässä poistotekstiilien erilliskeräyskokeilussa.
Yksikään pala ei mene hukkaan
Raaka-aine on suomalaisten käytöstä poistamia farkkuja. Lahkeista syntyy farkkuhousu- ja -takkikangasta. Shortsiosasta, vyötärökaistaleesta ja vetoketjuista Kansanen on suunnitellut kasseja, essuja ja jopa korvakoruja, jotta mikään pala ei jäisi hyödyntämättä.
Toimitusjohtajalla ja perustajalla on kaikki langat kirjaimellisesti omissa käsissä. Hän koordinoi tuotevalikoimaa, hoitaa tuotantoaikataulutukset ja vastaa myös myynnistä ja markkinoinnista. Ainoastaan valmistus on ulkoistettu suomalaisomisteiseen ompelimoon Puolaan.
Alihankkijakumppanin Kansanen on valinnut vastuullisuusperiaattein:
”Ompelimon omistaja tietää, mitä vaadin toiminnalta: Hän pitää huolen, että tuotanto on vastuullista, turvallista ja terveellistä. On hienoa olla todistamassa, että vastuullista tuotantoa voi järjestää ulkomaillakin”, Kansanen kertoo.
Kansanen on päivittäin yhteydessä ompelimoon ja kävi paikassa myös tutustumassa, kun yhteistyö käynnistyi.
”He tekevät siellä todella laadukasta ja taidokasta työtä.”
Välillä Kansasen työpäivät venyvät kellon ympäri, mutta häntä ajaa innostus ja toive siitä, että vaateala pääsisi irti pikamuotikulutuksesta.
”Se vaatisi isompia kannustimia, esimerkiksi veroja halpamuodille. Ajatusmallien muuttuminen vie aikaa.”
Sekin tapahtuu siis pala palalta.
KUKA: Moona Kansanen, Piece Of Jeansin perustaja.
MISTÄ: Tampereelta.
KOULUTUS: Arkkitehdin opinnot päättyivät Tampereen yliopistossa vuosi sitten ja suoritan liiketoiminnan erikoisammattitutkintoa Suomen Yrittäjäopistolla.
HARRASTAN: Liikuntaa ja kokkailua avomiehen kanssa.
SUOSITTELEN: Ajattelemaan vastuullisuutta kokonaisuutena ja vahvistamaan omaa tietotaitoa aiheesta.
SEURAAVAKSI: Valmistelen rahoitusta ja isoja kehitysprojekteja kuten kansainvälistymistä. Haluaisin myös toimia vastuullisuusvaikuttajana.
Kuvat: Tero Pajukallio. Piece Of Jeansin perustaja Moona Kansanen on koulutukseltaan arkkitehti. Luovuus ja visuaalisuus yhdistävät arkkitehtuuria ja vaatesuunnittelua: ”Arkkitehtinä saattaisi kuitenkin kestää kymmenen vuotta, ennen kuin suunnitelma toteutuu. Piece Of Jeansissä oma design näkyy nopeammin käsin kosketeltavana tuotteena. Tuntuu mukavalta pistää asiakkaalle paketti postiin ja saada hyvää palautetta.”