Muovikassin ympäristövaikutukset minimiin

Facebooktwitterlinkedin

19.8.2015

Kaupan muovikassien ympäristövaikutuksiin voidaan vaikuttaa teknologialla ja kassien käyttötavoilla.

Kuluttajien käyttötottumuksilla on suurin merkitys muovikassien ympäristövaikutuksiin. Toiseksi suurin on lähtömateriaaleilla, eli kuinka paljon kassi sisältää kierrätysmuovia.

Eurooppalaisessa ECOFLEXOBAG-projektissa on luotu maksuton online-työkalu, joka auttaa yrityksiä suunnittelemaan ja valmistamaan entistä ympäristöystävällisempiä kauppakasseja.

ECOFLEXOBAG-projektin tulokset osoittavat, että ympäristökriteerien tehokas huomioiminen suunnittelussa ja valmistuksessa tuottaa kestävän kehityksen mukaisia muovikasseja.

 

Kuluttajalla valta

Uudelleenkäytettävät kassit ovat ympäristön kannalta hyvä valinta edellyttäen, että käyttökertojen lukumäärä nousee suunnitellulle tasolle. Esimerkiksi Espanjassa sertifioidut uudelleenkäytettävät kassit suunnitellaan kestämään vähintään 15 käyttökertaa.

Muovikassien laadun tulee vastata käyttötarkoitusta. Suunnittelussa ei pidä liioitella tuotteen ominaisuuksia kuten kokoa, paksuutta tai painolaatua.

”Kuluttaja on suurin vaikuttaja siihen, miten paljon muovikassit rasittavat ympäristöä: valitseeko hän kierrätysmateriaaleista vai uudesta muovista tehdyn kassin – ja kuinka monta kertaa hän käyttää samaa kassia”, toteaa VTT:n johtava tutkija Tomi Erho.

 

Mikä ECOFLEXOBAG-projekti?

  • Maaliskuussa 2015 päättynyt eurooppalainen ECOFLEXOBAG-projekti (LIFE11 ENV/ES/646) on laatinut suosituksia ja kehittänyt työkaluja kaupan muovikassien ympäristövaikutusten vähentämiseksi.
  • Projektin rahoitti Life+ Environment Policy 2011 -ohjelma.
  • Siihen ovat osallistuneet teknologiakeskukset AIDO ja AIMPLAS (Espanja), Dienstencentrum (Hollanti), Enviros (Tsekki) ja Teknologian tutkimuskeskus VTT (Suomi). Projektia ovat tukeneet kauppakasseja valmistavat yritykset: Plasbel Plásticos, Plásticos Romero, Oerlemans Plastics, Amerplast, Van Gillern, Tasky, V-Plast sekä Windmöller & Hölscher.
  • ECOFLEXOBAG-projektissa laaditut suositukset ja menetelmät on koottu online-työkaluksi, joka on helppo ottaa käyttöön yrityksissä. Online-työkalu on saatavissa maksutta projektin nettisivun osoitteesta http://www.ecoflexobag.com/en.
Facebooktwitterlinkedin