Muoviteollisuudelle tulossa velvoite käyttää enemmän kierrätettyä uusiomuovia: ”Rohkaisee kierrätysinvestointeihin”

Muovipakkauksia
Facebooktwitterlinkedin

Kotimaiselle muoviteollisuudelle suunnitellaan velvoitetta käyttää kierrätettyjä uusiomuoveja tuotteidensa valmistuksessa.

”Ympäristöministeriö toteuttaa selvityksen, jonka on tarkoitus edetä helmikuussa. Valmista tulee vuoden 2022 loppuun mennessä. Selvitykseen sisällytetään muovin lisäksi myös muita materiaali- ja tuoteryhmiä”, kertoo ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Tiina Elo. Hän puhui aiheesta Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry:n järjestämässä webinaarissa joulukuussa.

Suomen hallitus esitti viime syksynä vuoden 2022 talousarvioesityksessään, että aletaan selvittää, voitaisiinko Suomessa jo ottaa muoviteollisuudelle käyttöön kierrätetyn muovin käyttövelvoite. Nyt esitys etenee käytännön selvitykseksi.

 

”Usein kyse on kustannuksista”

Kierrätetyistä raaka-aineista jalostettujen materiaalien käyttö uusien tuotteiden raaka-aineena voisi tuoda monenlaisia etuja kansantalouteen: Se voisi parantaa sivuvirtojen ja jo kertaalleen hylättyjen jätteiden hyötykäyttöä, nostaa näiden raaka-aineiden jalostusastetta ja sitä kautta vientitasetta, vahvistaa omavaraisuutta ja kohentaa työllisyyttä. Se voisi myös tuoda myönteisiä ympäristövaikutuksia.

Kierrätysraaka-aineet joutuvat kuitenkin kilpailemaan markkinoilla neitseellisten raaka-aineiden kanssa. Kisassa on vaikea pärjätä, sillä perinteisillä, neitseellisillä materiaaleilla on kilpailussa satojen vuosien etumatka.

”Tällä hetkellä kierrätyspohjaisten raaka-aineiden ja materiaalien arvon pitäminen kierroissa ja käytössä on usein taloudellisesti kalliimpaa tai hankalampaa kuin neitseellisten raaka-aineiden. Joskus kyse voi olla asenteista tai laatu-, turvallisuus- tai saatavuushuolista. Mutta usein kyse on ihan kustannuksista”, tiivistää Gaian senior advisor Mari Saario.

”Pakottamalla käyttäjiä ottamaan käyttöön tietty osuus kierrätysraaka-aineita avataan markkina, totutetaan käyttöön ja synnytetään kierrätysinvestointeja rohkaisevaa kysyntää”, Saario summaa.

Saario on ohjannut kestävän liiketoiminnan konsulttiyritys Gaiassa Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry:n tilaamaa selvitystä siitä, millaisin keinoin kierrätyspohjaisten raaka-aineiden ja uusiomateriaalien markkina-asemaa voisi vahvistaa neitseellisiin verrattuna. Selvitys julkaistiin joulukuun puolivälissä YTP:n webinaarissa.

 

Lue lisää: Suomi voisi jo suosia kierrätysraaka-aineita 

 

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Scanstockphoto. Muovituotteissa voi jo käyttää esimerkiksi pakkausmuovijätteestä jalostettua uusiomuovia.

Facebooktwitterlinkedin