”Muutos on hauskinta hyvässä seurassa” – Tiia Tuurin kiertotalouskikka sopii niin kännykkään kuin kerrostaloon

Tiia Tuuri
Facebooktwitterlinkedin

Tiia Tuuri työskentelee kehittämispäällikkönä Espoon kaupungin Kestävän kehityksen osaamiskeskuksessa. Hän edistää kiertotaloutta kumppaneiden kanssa Kaikki muovi kiertää – aluekokeiluilla käytäntöön -hankkeessa.

Mikä on kiertotalouskikkasi?

Muutos on helpointa pienissä arjen teoissa ja hauskinta hyvässä seurassa. Toimii sekä työpaikalla että kotona.

Kun haaveilet vaikka uudesta kännykästä, vaihda vanhaan uusi akku tai osta uusi käytettynä. Älä edes mene kauppaan katselemaan uusia tuotteita. Pian huomaat, että koko ajattelutapa on muuttunut ja uuden hankkiminen ei tunnu enää hyvältä.

Elinkaaren pidentäminen on paras kiertotalousteko, oli kyse sitten kännykästä tai kerrostalosta.

Mistä ajatus lähti?

Edellisessä työpaikassani tehtäväni liittyi lääkintälaitteiden elinkaaren hallintaan ja varaosien saatavuuteen.

Halusin kuitenkin viedä kiertotalousajattelua enemmän jo tuotesuunnitteluun. Kokosin eri liiketoimintayksiköistä ympäristöasioista innostuneet ihmiset mukaan ja perustettiin paikallinen verkosto edistämään asiaa.

Tarvitaan vain se yksi tai muutama innostunut saamaan muutos alulle ja näyttämään esimerkkiä omassa työssään. Motivoituneet ihmiset saavat yhdessä paljon aikaan. Yhdessä syntyvät myös parhaat uudet ideat.

Mihin arjen epäkohtaan kaipaisit kipeimmin kiertotalousratkaisua?

Kodin tavaroiden korjaamiseen. Lapsi tiputti tulostimen sisälle kynän ja laitehan hajosi. Nyt pitäisi roudata laite hankalan matkan päähän korjattavaksi ja silti ei tiedä etukäteen, onnistuuko se tai paljonko se maksaa.

Korjauspalvelut ja varaosat pitäisi olla saatavilla kaikissa paikoissa, missä laitteita myydäänkin. Vanhan korjaamisesta pitää tehdä helppoa asiakkaille.

Tekstin editointi: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Espoon kaupunki. Tiia Tuuri työskentelee Kestävän kehityksen osaamiskeskuksessa Espoossa.

Facebooktwitterlinkedin