Nesteytetylle muovijätteelle iso ostaja

Facebooktwitterlinkedin

29.8.2018

Neste aikoo hyödyntää yli miljoona tonnia eurooppalaisia jätemuoveja, nesteytettynä. Yhtiö toivoo, että kemiallinen kierrätys huomioitaisiin, kun tavoitellaan EU:n muovijätteen kierrätysastetta.

 

Elina Saarinen

 

Neste Oyj on rakentamassa muovijätteen hyödyntämiseen kokonaan uutta arvoketjua, joka lisää jätemuovien kemiallista kierrätystä. Neste aikoo jalostaa ja puhdistaa nesteytetystä muovijätteestä polttoaineen raaka-ainetta sekä materiaalia kemianteollisuuden tarpeisiin.

Tavoitteena on, että vuonna 2030 yhtiö prosessoisi noin miljoona tonnia jätemuovia. Tästä jalostettu polttoaineen raaka-aine korvaisi noin kymmenen prosenttia Nesteen jalostamoillaan käyttämästä noin 11-12 miljoonasta tonnista raakaöljyä.

Yhtiö käynnistää teollisen mittakaavan koeajot ensi vuoden aikana ajamalla muovijätteestä tehdystä nesteytetystä muovista jalostettua raaka-ainetta oheissyöttönä muiden raaka-ainevirtojen seassa joko Porvoon tai Naantalin jalostamollaan.

” Uskomme, että nesteytetyn jätemuovin jalostamiseen ja kemialliseen kierrätykseen on luotavissa kannattava arvoketju ja tästä on saatavissa kannattavaa liiketoimintaa. On yhtiömme strategian mukaista mennä vähähiilisempiin ratkaisuihin. Haluamme vähentää polttoaineiden hiilijalanjälkeä, mikä luo mahdollisuuksia paitsi uusiutuville, myös vähähiilisemmille ratkaisuille”, Nesteen tutkimusjohtaja Petri Lehmus sanoo.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan Uusiouutiset-lehdestä 5/2018. Digitilaaja, katso ohjeet kirjautumiseen. Tilaa Uusiouutiset-lehti.

 

Kuva Neste. Neste hakee jätemuovivirtoja Suomestakin, jos sellaisia löytyy. Suuret volyymit liikkuvat Keski-Euroopassa. Euroopassa syntyy vuosittain noin 27 miljoonaa tonnia kuluttajamuovijätettä.

Facebooktwitterlinkedin