Neuvottelut kansainvälisestä muovisopimuksesta ovat käynnistymässä marraskuussa 2022. Tavoitteena on, että alkuvuodesta 2025 allekirjoitettaisiin laillisesti sitova sopimus, joka kattaa muovin koko…
Neuvottelut käyntiin maailmanlaajuisesta muoviroskasopimuksesta
YK:n jäsenvaltiot ovat päättäneet aloittaa neuvottelut oikeudellisesti sitovasta muoviroskasopimuksesta. Tavoitteena on, että sopimus valmistuisi vuonna 2024.
YK:n jäsenvaltiot päättivät asiasta 2. maaliskuuta 2022 Nairobissa, Keniassa YK:n ympäristökokouksessa.
Kokouksen päätöslauselmassa viitataan tahtoon saada aikaan kiertotalouden mukaisesti toimiva muovien elinkaari.
Sopimus loisi kansainväliset säännöt ja velvoitteet muovin koko elinkaarelle kulutuksesta jätehuoltoon. Yritykset ja valtiot asetettaisiin vastuuseen siitä, että muoviroskaa poistetaan ympäristöstä. Sopimus linjaa myös keinoja muovipakkausten suunnitteluun niin, että muovien arvo säilyisi yhteiskuntien käytössä mahdollisimman pitkään ja että jätteen määrää saataisiin vähennettyä.
Ympäristöjärjestöt ja kiertotalousalan toimijat kiittelivät tuoreeltaan neuvottelujen käynnistämistä.
”Tässä sopimuksessa merkittävintä on nimenomaan sen maailmanlaajuinen ulottuvuus, sillä muovi ei tunne rajoja, vaan sama muovituote voidaan käyttää, kierrättää ja hävittää eri puolilla maapalloa”, WWF Suomen meriasiantuntija Iiris Kokkonen kommentoi sopimusta.
Kiertotalousalan asiantuntijaorganisaatio Ellen MacArthur Foundation kuvaili päätöstä neuvottelujen käynnistämisestä historialliseksi.
”Tämä on avainhetki pyrkimyksissä poistaa muovisaaste globaalilla tasolla. YK:n jäsenmaiden sopima mandaatti avaa oven oikeudellisesti sitovalle sopimukselle, joka ei vain puutu muoviroskaantumisen oireisiin vaan juurisyihin”, kiittelee Ellen MacArthur itse.
Ellen MacArthur Foundation on kirittänyt valtioita ja yrityksiä jo pitkään kohti uutta, kiertotalouden mukaista muovitaloutta.
Hallituksiin on kohdistunut vuosien ajan paljon painetta saada päätös sopimuksesta aikaan. Myös WWF on toiminut: Yli 2,2 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa on allekirjoittanut WWF:n vetoomuksen sopimuksen puolesta. Lisäksi yli 120 globaalia yritystä ja yli 1 000 kansalaisjärjestöä on tukenut sopimusta.
Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti.
Kuva: Adobe Stock. Muoviroskaa tulvii maailman joissa.