16.6.2015 Mustankorkealle rakennetaan ensi vuoden aikana maakunnan suurin biokaasulaitos. Hankkeen kilpailutus aloitetaan kesän aikana. Laitoksen on tarkoitus valmistua vuoden 2016…
Munkkaan biokaasulaitos käyntiin
Pääkaupunkiseudun biojätteet muuntuvat liikennebiokaasuksi ja maatalouden luomulannoitteksi.
Gasumin biokaasulaitos Lohjan Munkkaan jätekeskuksessa aloitti kaupallisen käyttönsä tammikuussa.
Laitos käsittelee vuosittain 60 000 tonnia biojätettä.
Näistä syntyy 50 000 tonnia luomulannoitteita ja 40 gigawattituntia biokaasua. Tällä voi tankata 100 raskasta ajoneuvoa tai 4 000 henkilöautoa joka vuosi.
Gasum on laskenut, että yhtiön myymällä liikennekaasulla vähennettiin viime vuonna liikenteen hiilidioksidipäästöjä 26 000 tonnia.
Pääkaupunkiseudun kiertotaloutta kohentaa toinenkin Gasumin hanke: Vantaan Viinikkalassa on auennut yhtiön siirtokuormausasema. Se voi vastaanottaa jopa 34 000 tonnia kiinteitä ja lietemäisiä biojätteitä.
Siirtokuormausasemaa operoi Encore Ympäristöpalvelut yhteistyössä Gasumin kanssa.
Neljä terawattituntia biokaasua
Gasumilla on nyt Suomessa yhdeksän ja Ruotsissa kuusi biokaasulaitosta. Suomen Lohjan laitoksen lisäksi Ruotsiin ovat rakentumassa juuri Nymöllän biokaasulaitos sekä lantabiokaasulaitos Göteneen. Lisäksi yhtiö suunnittelee uusia biokaasulaitoksia Borlängeen, Kalmariin ja Ouluun.
Myös biokaasun tankkausasemaverkosto laajenee.
Gasum on avaamassa helmikuun lopussa uuden kaasutankkausaseman Järvenpäähän, Boogie-yritysalueelle.
Gasum tavoittelee miljoonan tonnin kumulatiivista hiilidioksidipäästövähenemää lisäämällä biokaasun saatavuutta.
Yhtiö aikoo tuoda vuoteen 2025 mennessä markkinoille 4 terawattituntia (TWh) biokaasua yhtiön omasta ja sertifioitujen eurooppalaisten kumppanien tuotannosta, vähentää omassa toiminnassaan nesteytetyn maakaasun (LNG) ja biokaasun tuotantoketjujen päästöjä ja toteuttaa energiatehokkuustoimia omissa toiminnoissaan.
Kuva: Gasum. Lohjan biokaasulaitos käynnistyi Rosk’n Rollin Munkkaan laitosalueella alkuvuodesta 2021.